duminică, octombrie 6

Premieră în România. 8 candidați au șansa să devină arboriști cu diplomă. Concursul de atestare la nivel european a avut loc la Arad, iar pentru a deveni așa-ziși chirurgi de copaci, participanții și-au dat examenul în fața unor jurați străini. În timp ce în Germania există zeci de mii de persoane care profesează acestă meserie, în România numărul lor este extrem de mic. Doar cinci.

„Trebuie să tăiați în lemn verde și uscat Aveți grijă la tăieturi. Nu vă grăbiți!”

Doar 8 persoane din toată țara și-au luat inima în dinți. Pe traseele pline de adrenalină, la zeci de metri înălțime, concurenții au vrut să vadă dacă sunt pregătiți să devină arboriști cu diplomă

„- Atenție! Tai!
– Taie!”

De jos, candidații au fost atent observați.

„În Germania, avem peste 50.000 de arborişti. În România, acum organizăm primul concurs de acest tip”, spune Carster Beinhoff, examinator din Germania.

„Nu trebuie să fii perfect, nimic nu este perfect în viață și uneori spun că e ca atunci când dai pentru permisul de conducere, apoi începi să devii șofer. Trebuie să înveți mult pentru a trece examenul, dar cu adevărat atunci începe progresul!”, explică Max Olesko, examinator din Austria.

În spatele acestei meserii se ascunde, însă, un sport extrem. E nevoie de forță, echilibru și atenție pentru a putea lucra chiar și la 30 de metri înălțime.

„Meseria acesta este foarte căutată deoarece nu mulți o pot îndeplini. Necesită mult timp, pregătire, cursuri și puțină nebunie”, este de părere Valentin Lati, candidat.

„Devii o specie de ‘doctor în copaci’. Cunoști de la biologie până la doborâtul final, când nu se mai poate face nimic”, spune Neculai Moglan, candidat.

În Occident, meseria de arborist este extrem de răspândită și e plătită chiar și cu 1.500 de euro, pentru toaletarea unui copac înalt. În România, suma nu depășeste 1.000 de lei.

„Deocamdată este prima ediție ce o facem în România de ‘European Treeorker’. Nu am mai avut până acum în țară”, spune Cosmin Truță, președintele Asociaţiei arboriştilor din România.

Atestatul obținut are o valabilitate limitată, astfel că arboriștii trebuie să participe la examene suplimentare la fiecare trei ani.

operator: Cristian Kovacs

Editor : Izabela Zaharia

Acțiune.
Exit mobile version