Primarul din Sinaia a fost dus în cursul nopții la Spitalul Județean din Ploiești. Vlad Oprea are probleme cardiace și i s-ar fi făcut rău în timpul perchezițiilor făcute de DNA acasă la el și la birou. Pentru câteva ore, Vlad Oprea a fost internat la spitalul din Sinbaia, oraș pe care îl conduce de peste 20 de ani. Edilul va fi dus joi dimineață la sediul DNA București pentru continuarea audierilor.
Potrivit surselor din anchetă, Vlad Oprea este anchetat pentru că ar fi primit mită care însumează aproape 1.000.000 euro. Unul dintre cei care i-ar fi dat bani este patronul Nordis, care l-ar fi denunțat pe primarul din Sinaia. Vladimir Ciorbă i-ar fi dat 240.000 euro în schimbul unei autorizații de construcție pentru un hotel. Anchetatorii verifică, de asemenea, cum și-a construit edilul o vilă uriașă, dar și cum ar fi cumpărat un castel în Franța, printr-un interpus, spun sursele.
Audieri la DNA București ale unor funcționari din Primăria Sinaia și a unui apropiat al lui Vlad Oprea
Perchezițiile din Sinaia au durat ziua întreagă, în timp ce noaptea a fost dedicată audierilor. La DNA București au fost aduse mai multe funcționare ale Primăriei din Sinaia și Beniamin Gonț, patronul unei firme de construcții cu care Vlad Oprea lucrează frecvent, conform unei investigații Recorder. Tot Gonț ar fi cumpărat un castel în Franța, care i-ar aparține, de fapt, primarului din Sinaia. Ancheta are legătură și cu această achiziție, dar procurorii cercetează și modul în care edilul și-a construit vila din Sinaia, de 1.000 m², cu stradă proprie, în mijlocul pădurii.
Percheziții au fost și la șefa Poliției Locale Sinaia.
Reacția lui Ilie Bolojan
Primarul Vlad Oprea este liberal, iar Ilie Bolojani, liderul PNL, a evitat să comenteze situația.
„Nu pot comenta astfel de chestiuni. Instituțiile statului își fac datoria și fiecare cetățean trebuie să răspundă pentru ceea ce face”, a spus președjntele interimar al PNL.
„Cartelul din Carpați”, investigația de presă de la care a pornit ancheta
Ancheta DNA a pornit de la o investigație publicată anul trecut, în mai, de jurnaliștii de la Recorder, sub titlul „Cartelul din Carpaţi”.
Jurnaliştii au relatat despre proprietăţi deţinute de Oprea prin interpuşi, inclusiv un castel în Franţa, despre vila pe care acesta şi-a construit-o în Sinaia, într-o zonă considerată rezervaţie arhitecturală, care beneficiază de drum privat avându-l drept unic utilizator pe Oprea. În investigația de presă, jurnaliștii au mai scris despre licitaţii trucate ți despre implicarea unei firme deţinute în acte de mama edilului în diverse afaceri, amintește News.ro.
Oprea, care a refuzat să discute cu jurnaliştii de la Recorder şi de la Centrul de Investigaţii Media (CIM) pe tot parcursul anchetei jurnalistice, a reacţionat după publicarea acesteia, declarând că nu are nicio afacere care să se fi declanşat datorită poziţiei sale şi că materialul este unul „plătit”, „un material de campanie”.
Castel în Franța
În investigaţia Recorder, jurnaliştii prezintă imagini ale unui castel din Franţa, care oficial aparţine unui apropiat al primarului, Beniamin Gonţ, însă din discuţiile cu vecinii, cu primarul localităţii, cu arhitectul care se ocupă de lucrare, rezultă că Vlad Oprea este cel care ia deciziile, fiind văzut de mai multe ori la castel.
Nu doar Beniamin Gonţ, ci şi fratele acestuia se află în cercul de apropiaţi ai lui Oprea. De altfel, cei doi fraţi au diverse afaceri în Sinaia, a căror cifră de afaceri, însă, este departe de a le permite cumpărarea unui castel şi, mai mult, renovarea lui, evaluată la peste 2 milioane de euro.
Ancheta relevă şi că primarul Oprea şi-a construit o vilă de 1.000 de metri pătraţi într-o zonă a oraşului Sinaia, considerată rezervaţie arhitecturală, în imediata apropiere a Mănăstirii Sinaia. Imaginile difuzate arată că la vilă, în timpul lucrărilor, s-a aflat Beniamin Gonţ, iar maşini şi angajaţi ai Primăriei au realizat lucrări. Conform jurnaliştilor, primarul Vlad Oprea a construit un drum în pădure, către proprietatea sa, amplasând chiar şi un semn de „Acces interzis, cu excepţia riveranilor”, el fiind însă unic beneficiar.
Petrecere la Castelul Foișor
De asemenea, conform investigaţiei Recorder-CIM, firma Privacons SRL, deţinută în acte de mama a primarului, a încasat sute de mii de euro de la oameni de afaceri care au câştigat licitaţii în Sinaia sau au avut nevoie autorizaţii de la Primăria Sinaia.
Jurnaliştii mai relatează, prezentând şi imagini, despre aniversarea pe care Vlad Oprea şi-a sărbătorit-o la Castelul Foişor, aflat în administrarea RA-APPS, în condiţiile în care statutul clădirii nu prevede organizarea de petreceri private.
Conform Recorder, secretarul general al PNL Lucian Bode, coleg de partid cu Vlad Oprea, a achiziţionat un teren în Sinaia, sub preţul zonei, de la sora lui Vlad Oprea. Pe acest teren este în curs de construire o vilă, proprietar fiind fiul lui Lucian Bode. O vilă similară, aparţinând primarului Vlad Oprea, se ridică alături. În ambele cazuri, firma care lucrează este o firmă fără niciun angajat, a lui Beniamin Gonţ, având ca obiect principal de activitate „restaurante şi servicii de alimentaţie”.
Bode le-a declarat jurnaliştilor Recorder că încearcă să îşi ridice „o căbănuţă” şi că nu ştie cine este sora lui Vlad Oprea. Lucian Bode a afirmat şi că preţul şi calitatea lucrărilor sunt criteriile după care a ales firmat de construcţii.
Oprea se află la al şaselea mandat de primar al staţiunii Sinaia, fiind ales cu peste 47% din voturi.
Editor : B.E.