vineri, decembrie 27

Unul din cinci angajați europeni lucrează pe contracte part-time, arată datele Eurostat. O treime dintre acești angajați sunt mame. În timp ce contractele de acest tip sunt preferate de părinți peste tot în Europa, pentru că le lasă mai mult timp cu copiii, în România taxarea la normă întreagă a dus la desființarea a peste 100 de mii de astfel de locuri de muncă.

Melania are 40 de ani și în ultimii 6 a lucrat doar pe contract part-time. Ziua de lucru de șase ore îi permite să petreacă timp și cu copiii pe care îi crește singură.

„Am copii la școală, unul la grădiniță, și îmi este foarte benefic acest program, să pot să îi duc, să-i aduc. Dimineața la serviciu, la amiază sunt acasă, facem activități în familie”, povestește Melania.

Chiar dacă angajatul lucrează mai puțin de opt ore, un contract part-time este taxat la normă întreagă, în cazul în care câștigul este sub salariul minim pe economie. În cazul în care o persoană are mai multe contracte part-time, taxarea se face la orele lucrate. În aceeași situație se găsesc și pensionarii.

„Avem un domn pensionar care se apropie de o vârstă venerabilă, care își dorește să muncească. El e cu patru ore, vine de trei ori pe săptămână, e un om activ”, spune Mihaela Matiș, specialist resurse umane.

Contractele part-time nu sunt, însă, foarte populare la noi. De altfel, în statisticile Eurostat, România e pe penultimul loc la numărul de contracte part-time. Un motiv este chiar taxarea la normă întreagă, ceea ce a dus la desființarea a peste 100 de mii de astfel de locuri de muncă.

„Această asimilare a dus la dispariția unui număr important de angajați din piață, în mod efectiv, pentru că nu puteai să îi ții 8 ore, pentru că nu aveai nevoie și, în felul acesta, avem un procent mult mai mic. Însă, realitatea este că munca part-time este întotdeauna o soluție în special în momentele de vârf ale unei activități”, explică Dan Octavian, președinte Asociației Firmelor Bihorene.

La nivel european, însă, realitatea este puțin diferită. Aproape unul din cinci angajați europeni lucrează cu normă redusă, iar contractele part-time sunt preferate în special de femeile europene cu un copil în îngrijire.

„Peste 31% din femeile intre 25 si 54 de ani sunt angajate part-time și au și un copil în îngrijire, în timp ce în rândul bărbaților acest timp de contract este valabil în cazul doar a 5% dintre angajați”, transmite Bogdan Băcilă, jurnalist Digi24.

În România, dintre cele 370 de mii de locuri de muncă publicate anul trecut de o cunoscută platformă online, 72.000 au fost part-time.

reporter/operator: Bogdan Băcilă

Editor : Izabela Zaharia

Acțiune.
Exit mobile version