vineri, ianuarie 24

Președintele reales al SUA, Donald Trump, a declarat pe 21 ianuarie că ar putea impune sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, dacă președintele rus Vladimir Putin nu reușește să negocieze un acord de pace cu Ucraina, potrivit Kyiv Independent

„Pare probabil”, a răspuns Trump unui reporter, când a fost întrebat dacă va impune sancțiuni suplimentare Rusiei, în cazul în care Putin nu va ajunge la masa negocierilor.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În plus, el a menționat că „Războiul n-ar fi avut loc niciodată dacă aş fi fost eu preşedinte” la acea vreme.

Comentariile lui Trump vin în contextul în care oficialii administrației sale dezvoltă o strategie amplă de sancțiuni cu scopul de a obține o rezolvare diplomatică a războiului din Ucraina, scrie Bloomberg.

Echipa lui Trump analizează două abordări principale. Prima serie de recomandări politice sugerează că, dacă o rezolvare a războiului pare posibilă, administrația ar trebui să se concentreze pe măsuri de bună-credință pentru a sprijini producătorii de petrol ruși sancționați, măsuri care ar putea contribui la încheierea unui acord de pace.

A doua opțiune ar presupune extinderea sancțiunilor pentru a pune o presiune maximă, sporind astfel puterea de negociere asupra Moscovei.

Trump a repetat de mai multe ori că intenționează să negocieze rapid încheierea războiului. Deși nu a fost propus încă un plan detaliat, acordul ar presupune probabil prezența unor „pacificatori” europeni.

Trump, care a subliniat anterior că trebuie să se consulte întâi cu președintele rus Vladimir Putin, lucrează activ pentru a organiza o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky.

Administrația Biden și Regatul Unit au impus recent cele mai mari sancțiuni de până acum împotriva sectorului energetic rus, vizând aproape 200 de vase din „flota umbrelă”, companii petroliere importante și entități conexe.

Aceste măsuri, anunțate de Biroul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) pe 10 ianuarie, au avut deja un impact asupra pieței globale de petrol, determinând creșterea prețului petrolului Brent cu aproape 5 dolari pe baril (159 litri).

Editor : A.S.

Acțiune.
Exit mobile version