Zeci de mii de israelieni au ieșit în stradă în unele orașe mari din Israel duminică seara, la o zi după ce trupurile neînsuflețite a încă șase ostatici au fost recuperate din Gaza, cerându-i premierului Benjamin Netanyahu să ajungă la un acord de încetare a focului cu mișcarea teroristă palestiniană Hamas pentru a-i aduce acasă pe ostaticii rămași în captivitate. Luni este grevă generală în Israel, protestatarii au blocat străzi în mai multe orașe. Și școlile, spitalele, băncile și aeroporturile sunt afectate de manifestații. Un tribunal israelian a decis, luni, că greva generală care a blocat mare parte din economia naţională trebuie să înceteze la ora locală 14 (11.30 GMT), cu câteva ore mai devreme decât au planificat organizatorii, relatează BBC.
Ce se întâmplă în Israel
- Mai multe sectoare din Israel sunt afectate de o grevă generală declanșată pentru a cere guvernului să ajungă la un acord care să asigure eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas.
- Drumurile au fost blocate de activiști, în timp ce întreprinderile, băncile, școlile și aeroporturile se confruntă cu perturbări din cauza protestelor.
- Greva ar trebui să se încheie la ora 18:00.
- Protestul a fost convocat de Histadrut, unul dintre cele mai puternice sindicate din țară.
LUNI 02, septembrie
ACTUALIZARE 17.30: Preşedintele american Joe Biden a declarat luni că prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu nu face suficient de mult pentru a ajunge la un acord în vederea eliberării ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Întrebat de jurnalişti dacă Benjamin Netanyahu „face suficient de mult” pentru a obţine un acord, Joe Biden a răspuns negativ. El a făcut această declaraţie la sosirea la Casa Albă pentru o reuniune cu negociatorii americani implicaţi în acest dosar. De asemenea, declaraţia sa are loc după ce forţele israeliene au recuperat în cursul weekendului cadavrele a şase ostatici, inclusiv cel al lui Hersh Goldberg-Polin, un americano-israelian în vârstă de 23 de ani, dintr-un tunel din Fâşia Gaza unde fuseseră recent ucişi de combatanţi ai Hamas.
ACTUALIZARE 15.18 -Astfel, o instanță a decis să înceteze greva generală prin care este cerut Guvernului să încheie un acord pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas.
„I-am fi putut salva pe toți”
ACTUALIZARE 13:15 Vărul unuia dintre cei șase ostatici găsiți morți în Fâșia Gaza a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că Carmel Gat făcea parte dintr-un acord de încetare a focului autorizat de Hamas, dar nesemnat de guvernul israelian, scrie BBC. Corpul ei a fost recuperat sâmbătă dintr-un tunel subteran din zona Rafah din sudul Gazei.
El spune că a fost „devastat” știind că un acord a fost „atât de aproape” și susține că „decizia de amânare” a guvernului israelian i-a ținut pe ostatici în captivitate.
„Toți cei șase au fost ținuți împreună și toți cei șase au fost uciși în captivitate. I-am fi putut salva pe toți”, adaugă el.
El spune că cel mai important lucru acum este să ne concentrăm asupra ostaticilor care sunt încă în captivitate, deoarece „majoritatea dintre ei sunt încă în viață, la fel cum Carmel era în viață”.
Greva se va încheia astăzi
ACTUALIZARE 13: 05 Liderul sindicatului Histadrut, Arnon Bar-David, susține că greva se va încheia la ora 18:00.
Inițial, greva trebuia să dureze până mâine dimineață, potrivit presei israeliene, citată de BBC.
Aeroporturile, spitalele și băncile, afectate de greve
ACTUALIZARE 11:45 Multe spitale oferă servicii reduse, iar băncile sunt închise. Anumite întreprinderi private rămân însă deschise.
Valizele „se îngrămădesc” la aeroportul Ben Gurion, a declarat șeful sindicatului Histadrut, în cadrul emisiunii Newsday de la BBC, după ce unele zborurile au fost suspendate în această dimineață.
De asemenea, în unele zone autobuzele și metroul circulă doar pe anumite rute sau deloc.
Lucrătorii din principalul port comercial al țării, Haifa, sunt, de asemenea, în grevă astăzi, Lerner adăugând că unii își „încetinesc activitatea”.
„Suntem abia la începutul acestei zile de lucru și deja vedem că guvernul încearcă să o conteste în instanță”, adaugă el.
„Așteptăm cu nerăbdare o zi foarte interesantă de luptă pentru Israel”.
„Israelul va răspunde cu toată forța la moartea ostaticilor”
ACTUALIZARE 11:30 În timp ce greva generală continuă, ministrul de externe al Israelului, Israel Katz, spune că țara va „răspunde cu toată forța” după moartea celor șase ostatici în Fâșia Gaza.
Într-o postare pe X, Katz dă vina pe Hamas pentru moartea acestora, afirmând că au fost „executați cu brutalitate pentru a insufla teamă și a încerca să fractureze societatea israeliană”.
Forțele de apărare ale Israelului afirmă că trupurile au fost găsite sâmbătă într-un tunel subteran din sudul Fâșiei Gaza și că ostaticii au fost uciși cu puțin timp înainte de sosirea trupelor.
Hamas insistă că Israelul este responsabil pentru moartea lor, deoarece a refuzat să semneze un acord de încetare a focului.
„Netanyahu va insista pentru un acord doar atunci când străzile vor arde”
ACTUALIZARE 09:55 Oficiali israelieni de rang înalt spun că premierul Benjamin Netanyahu așteaptă să vadă cât de mari devin protestele înainte de a lua o decizie, informează ziarul israelian Haaretz.
Netanyahu este acuzat pe scară largă că a adăugat atât de multe condiții la negocierile pentru încetarea focului încât a făcut imposibil un acord, din cauza opoziției membrilor de extremă dreapta din guvernul său. Aceștia au declarat că vor părăsi coaliția sa în cazul în care va fi de acord cu o încetare a focului, ceea ce înseamnă că Netanyahu ar putea fi nevoit să facă față unor acuzații de corupție de lungă durată.
„Este neplăcut să recunoaștem, dar Netanyahu va insista pentru un acord doar atunci când străzile vor arde”, a declarat un ministru din propriul său partid pentru Haaretz. „În acest moment, el se teme de (miniștrii de extremă dreapta Itamar) Ben-Gvir și (Bezalel) Smotrich mai mult decât de familiile ostaticilor”.
O altă sursă apropiată prim-ministrului a declarat că Netanyahu va monitoriza tensiunile publice în zilele următoare și „va aștepta cât de mult poate”, a relatat Haaretz.
Începe greva generală
ACTUALIZARE 09:30 Zeci de protestatari au blocat strada Ibn Gvirol din Tel Aviv, cerând guvernului să accepte un acord pentru eliberarea ostaticilor rămași deținuți de Hamas, relatează The Guardian.
Protestatarii s-au adunat, de asemenea, la intersecția Shilat de lângă Modi’in și au blocat un drum în orașul nordic Rosh Pina, a raportat Times of Israel.
Histadrut – unul dintre cele mai puternice sindicate din țară – a anunțat greva de o zi, care a început în această dimineață la ora 06:00. Nu este clar cât de mulți oameni se vor alătura.
Birourile guvernamentale și municipale vor fi închise, precum și școlile și multe întreprinderi private. Aeroportul internațional al Israelului, Ben Gurion, va fi închis la ora locală 8 dimineața (0600 BST) pentru o perioadă necunoscută.
ACTUALIZARE 00:11: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Israel, unde luni este programată o grevă generală în diferite sectoare. Astfel, va fi afectată activitatea de pe Aeroportul Internaţional ”Ben Gurion” din Tel Aviv.
Potrivit MAE, luni, începând cu ora locală 08:00, în Israel este preconizată declanşarea unor greve în diferite sectoare de activitate, la nivelul întregii ţări, pentru o perioadă de 24 de ore.
Acţiunile de protest vor afecta inclusiv activitatea Aeroportului Internaţional ”Ben Gurion” din capitala Tel Aviv.
”Cetăţenii români afectaţi sunt sfătuiţi să se informeze din timp cu privire la programul de zbor şi să menţină legătura cu companiile aeriene, pentru a primi detalii cu privire la eventuale întârzieri sau anulări ale curselor aeriene. De asemenea, cetăţenii români interesaţi pot consulta pagina web a Aeroportului Internaţional Ben Gurion din Tel Aviv la adresa https://www.iaa.gov.il/en/”, arată MAE.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Tel Aviv: +972 3 529 0613; +972 3 5244644; +972 3 524282 – apelurile fiind redirecţionate către Centrul De Contact şi Suport pentru Cetăţenii Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643 279, respectiv telefonul de urgenţă al Consulatului General al României la Haifa: +972 54 3998038.
MAE recomandă consultarea paginilor de internet http://telaviv.mae.ro şi http://haifa.mae.ro şi reaminteşte cetăţenilor români care călătoresc în străinătate că, pentru întreg teritoriul Statului Israel, este în vigoare un avertisment de călătorie de nivel 8 din 9 – ”EVITAŢI ORICE CĂLĂTORIE!”.
DUMINICĂ, 01 septembrie
Știrea inițială
După 11 luni în care au rezistat în condiții foarte grele în captivitate, după atacul masiv asupra Israelului lansat la 7 octombrie 2023 de mișcarea Hamas, șase ostatici israelieni au fost uciși, fiind împucați în cap, înainte cu numai 48 de ore ca armata israeliană să descopere tunelul în care erau ținuți captivi.
Forumul Tikva al familiilor ostaticilor, care s-a format ca o alternativă la Forumul familiilor ostaticilor și dispăruților din cauza ideilor contradictorii cu privire la cea mai bună cale de acțiune pentru recuperarea ostaticilor, a cerut duminică încetarea negocierilor care vizează încheierea unui acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor cu Hamas.
„Inimile noastre, împreună cu tot Israelul, sunt sfâșiate de vestea dificilă. Îmbrățișăm familiile dragi”, a declarat grupul. „În această seară ni s-a reamintit încă o dată cine este dușmanul acerb cu care luptăm. Asasini și violatori de cea mai joasă speță. Animale cu chipuri umane. În aceste momente dificile, îi îmbărbătăm pe soldații eroici ai Armatei care își dau viața pentru salvarea ostaticilor”.
Chemare la grevă generală pentru luni
Cel mai mare sindicat din Israel, Histadrut, a făcut, de asemenea, presiuni asupra Guvernului, convocând o grevă generală pentru luni. Greva vizează închiderea sau perturbarea sectoarelor majore ale economiei, inclusiv sectorul bancar, asistența medicală și principalul aeroport al țării, scrie ynetnews.com.
Mai multe autorități municipale și orașe au anunțat totuși duminică seara că nu vor participa la greva anunțată pentru luni de președintele Histadrut, Arnon Bar David. Printre cele care spun că nu vor intra în grevă se numără: Ierusalim, Ashdod, Ramla, Holon, Dimona, Petah Tikva, Safed, Kiryat Yam, Ariel, Kiryat Gat, Mitzpe Ramon și Bnei Brak.
Protestatarii au umplut străzile din Tel Aviv și Ierusalim. Mulți protestatari îi reproșează premierului Benjamin Netanyahu că nu a reușit să ajungă la o încetare a focului în cele aproape 11 luni de război, în timp ce negocierile trenează de luni de zile. Armata israeliană a recunoscut dificultatea salvării zecilor de ostatici rămași și a declarat că un acord este singura modalitate de a aduce o întoarcere pe scară largă.
Protestatari în fața casei lui Netanyahu
Mii de oameni, unii dintre ei plângând, s-au adunat în fața biroului lui Netanyahu din Ierusalim.
Tot duminică, un grup de israelieni a organizat o demonstrație pentru eliberarea ostaticilor din Gaza în fața Casei Albe din Washington. Manifestanții au cerut semnarea imediată a unui acord. Unii protestatari propalestinieni au organizat o contramanifestație.
Forumul familiilor ostaticilor și dispăruților, care reprezintă unele dintre familiile ostaticilor, a cerut „oprirea completă a țării” pentru a face presiuni în vederea încetării focului și eliberării ostaticilor. „Dacă nu ar fi fost întârzierile, sabotajul și scuzele, cei despre a căror moarte am aflat în această dimineață ar fi fost probabil încă în viață”, a afirmat acesta într-o declarație publică.
Forumul Tikva a declarat că greva generală convocată ca răspuns la uciderea celor șase ostatici este o „condamnare la moarte pentru ostaticii care rămân în viață” și o „recompensă pentru liderul Hamas, Yahia Sinwar” și a îndemnat publicul să nu se conformeze.
Cinci protestatari, reținuți
Poliția din Ierusalim a arestat cinci demonstranți în timpul unui protest. „Mulțimea a ajuns la intrarea în oraș, unde a încălcat ordinea publică, blocând benzile de circulație de la intrarea și ieșirea principală din oraș și a pulverizat graffiti pe un vehicul al poliției”, a declarat o purtătoare de cuvânt.
Suspecții au fost arestați pentru comportament turbulent și violență, care a inclus, printre altele, pulverizarea de graffiti și atacarea unui ofițer de poliție.
Între timp, membrii familiilor îndoliate din cadrul Forumului Gvura (al eroilor) vor mărșălui luni la Ierusalim până la Knesset pentru a cere prim-ministrului și miniștrilor Guvernului să nu cedeze în fața cererilor Hamas și să nu-i ofere victoria lui Sinwar.
”Călăul de pe strada Gaza”
La mitingul din Tel Aviv, Einav Zangauker, mama ostaticului Matan Zangauker, a declarat: „Nadav este în viață. Fiul meu este încă în viață. Dar fiecare zi este o ruletă rusească. Ruleta rusească a lui Netanyahu”.
Ea spune că premierul o va juca „până când vor muri cu toții, [dar] noi nu-l vom lăsa”. Ea spune că cei șase ostatici uciși au murit „pe altarul coridorului Philadelphi”, referindu-se la granița dintre Gaza și Egipt, unde premierul a insistat că Israelul trebuie să păstreze controlul.
Pentru familiile proaspăt îndoliate, ea a spus: „Nu sunteți singuri. Poporul din Israel vă îmbrățișează. Sângele celor dragi vouă nu va fi în zadar. Vom face totul pentru a aduce toți ostaticii acasă”.
Ea a spus că Netanyahu a „pus ostaticii cu capul în ghilotină. El este călăul de pe strada Gaza”. (Casa lui Netanyahu este situată pe strada Aza (sau Gaza) din Ierusalim -n.r).
Pentru cei care se întreabă de ce ies în stradă israelienii, ynetnews.com are o explicație mai amplă, din care redăm următoarele pasaje: ”Răspunsul este înrădăcinat într-un consens care a apărut în cadrul aparatului de securitate al Israelului – un consens alarmant care se referă la ministrul apărării, șeful Statului Major și șeful Mossad. Aceștia consideră că guvernul, condus de prim-ministrul Benjamin Netanyahu, pune în pericol o oportunitate reală de a-i aduce acasă pe ostatici. Cererile pe care le face Guvernul, care par a fi lipsite de orice valoare de securitate substanțială, par a fi determinate mai mult de un calcul politic decât de un imperativ strategic.
Acesta este contextul în care zeci de mii de israelieni, inclusiv mulți rezerviști, au ieșit în stradă pentru a protesta, chiar și în mijlocul războiului. Cererea lor este simplă: ca guvernul să facă tot ce îi stă în putință pentru a-i aduce pe ostatici înapoi acasă. Ei protestează cu deplina înțelegere a faptului că nu depinde doar de guvern, că inamicul este crud și calculat, dar că tocmai de aceea guvernul trebuie să se ridice la înălțimea situației.
Această cerere înseamnă mult mai mult decât exercitarea unei presiuni politice asupra guvernului. Este vorba despre esența a ceea ce înseamnă să fii israelian. În centrul societății israeliene se află un angajament profund față de solidaritate, conform căruia salvarea unui suflet este similară cu salvarea întregii lumi. Credința că Israelul va face totul – nu doar prin puterea militară, care este de necontestat, ci și prin moderație politică și compromis – pentru a-i aduce acasă pe cei care au fost răpiți din paturile lor de un inamic nemilos este esențială pentru identitatea israeliană”.
Editor : Marina Constantinoiu