luni, octombrie 14

Prim-ministru Ungariei, Viktor Orban se pregătește să îi facă un important cadou politic fostului președinte al Statelor Unite, Donald Trump, prin blocarea ajutorului financiar pentru Ucraina. Astfel, în cazul în care republicanul va câștiga un al doilea mandat la Casa Albă după alegerile din noiembrie, Trump ar putea să se sustragă de la acordarea unui împrumut de 50 de miliarde de dolari, oferit Ucrainei în contextul războiului, relatează Politico.

Orban a descoperit o modalitate prin care să îl ajute pe Trump să iasă dintr-un împrumut de 50 de miliarde de dolari pe care SUA, Uniunea Europeană și liderii G7 l-au oferit Ucrainei pentru a-și susține lupta pentru supraviețuire împotriva Rusiei, asta în cazul în care candidatul republican la președinție va câștiga alegerile din noiembrie. 

Astfel, Donald Trump le va putea transmite alegătorilor republicani că nu va mai oferi bani Ucrainei, iar împrumutul va fi rambursat în întregime, folosind profiturile generate de peste 250 de miliarde de dolari din activele rusești, care au fost imobilizate în țările occidentale după invazia Ucrainei de către Vladimir Putin în februarie 2022.

Ucraina are nevoie urgent de noi finanțări de la aliații săi occidentali pentru a-și menține statul în funcțiune, dar și pentru a se pregăti pentru ceea ce urmează, în timp ce Rusia țintește infrastructura energetică a țării devastate de război.

Datorită lui Orban, este puțin probabil ca SUA să participe substanțial, iar astfel costurile pentru țările europene, inclusiv pentru Ungaria, ar fi mai mari, însă acesta este un preț mic de plătit pentru prim-ministrul Ungariei, atât timp cât îl poate ajuta pe bunul său prieten de peste Atlantic, Donald Trump.

Editor : Ș.A.

Acțiune.
Exit mobile version