Tuesday, March 21, 2023
Home Internațional Wall Street Journal: Administrația Biden este dispusă să livreze Ucrainei tancuri Abrams

Wall Street Journal: Administrația Biden este dispusă să livreze Ucrainei tancuri Abrams

by admin

Administrația Biden înclină să transfere Ucrainei un număr încă nespecificat de tancuri Abrams, pentru a depăși obiecțiile Germaniei privind furnizarea de tancuri germane Leopard 2, relatează Wall Street Journal, citând surse americane anonime. La rândul lor, jurnaliștii de la Sky News au transmis în mod similar, citând surse americane sub condiția anonimatului, că SUA ar putea trimite tancuri Abrams în Ucraina.

Potrivit Wall Street Journal, livrările de tancuri Abrams ar putea fi anunțate săptămâna aceasta. Oficial, Casa Albă au refuzat însă să comenteze noile informații, scrie cotidianul american.

Săptămâna trecută, Sabrina Singh, adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, a declarat că „pur și simplu nu are sens” ca SUA să furnizeze tancuri M1 Abrams „în acest moment” pe frontul din Ucraina.

Totodată, americanii au subliniat că cerințele de întreținere și de susținere a M1 Abrams fac din acesta un echipament dificil de furnizat ucrainenilor.

Citește și: Șeful NATO spune că Occidentul va găsi „în curând” o soluție la livrarea de tancuri grele pentru Ucraina

Această decizie vine la mai puţin de o săptămână de la întâlnirea unor oficiali din domeniul apărării din peste 50 de ţări şi organizaţii la baza Ramstein din Germania, atunci când SUA şi aliaţii săi nu au reuşit să convingă Germania să permită altor state să trimită tancurile Leopard de fabricaţie germană. Deşi anterior Pentagonul a exclus furnizarea de tancuri M1 Abrams Ucrainei, spunând că acestea sunt prea complicate pentru ucraineni pentru a le întreţine şi opera, oficialii Casei Albe şi ai Departamentului de Stat au fost mai deschişi la idee, pentru a ieşi din blocajul diplomatic cu Germania, scrie The Wall Street Journal.

Informațiile din presa americană vin și după ce parlamentarii americani au făcut apel duminică la guvernul SUA să trimită tancuri de luptă M1 Abrams în Ucraina, subliniind că chiar și trimiterea unui număr simbolic unor astfel de tancuri ar fi suficient pentru a-i convinge pe aliații europeni să facă același lucru, după cum notează ABC News

Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților, Michael McCaul, a spus că SUA ar trebuie să trimită Ucrainei cel puțin un tanc Abrams, pentru a da un impuls Germaniei să își trimite propriile tancuri Leopard pentru a ajuta Kievul în lupta împotriva Moscovei.

„Spunând că vom pune la dispoziție tancuri Abrams, cred că ar fi suficient pentru ca Germania să-și dezlănțuie propriile tancuri Leopard”, a mai spus Michael McCaul. Oficialul american a precizat și că, deoarece „va avea loc o ofensivă de iarnă a rușilor”, Ucraina are nevoie de „aceste tancuri pe flancul estic al Donbasului”.

Citește și: Cum a ajuns tancul german Leopard o armă vitală pentru armata ucraineană. De ce tancul american Abrams nu e o soluție pentru Kiev

Potrivit The Guardian, anunțul ar face parte dintr-o înțelegere diplomatică mai largă cu Germania, în care Berlinul ar fi de acord să trimită un număr mai mic de propriile tancuri Leopard 2 și ar aproba, de asemenea, livrarea pe front a mai multor tancuri de fabricație germană de către Polonia și alte națiuni.

Citește și: Ucraina a cerut Germaniei să răspundă cu “da sau nu” în problema livrării tancurilor Leopard. Ce a răspuns ministrul german de Externe

Schimbarea poziției SUA vine după un apel din 17 ianuarie între președintele Biden și cancelarul german Olaf Scholz, în care Biden a fost de acord să analizeze furnizarea tancurilor Abrams împotriva hotărârii Pentagonului de a nu face acest lucru, Un înalt oficial german a declarat pentru Wall Street Journal că problema a făcut obiectul unor negocieri intense între Washington și Berlin de mai bine de o săptămână și pare să fie pe cale de a fi soluționată.

Acest compromis ar rezolva un dezacord transatlantic cu privire la tancuri care ameninţa să deschidă o falie în rândul aliaţilor, pe măsură ce războiul se apropie de sfârşitul primului său an.

Citește și: Germania a primit cererea Poloniei de a trimite tancuri Leopard Ucrainei

Editor : M.D.B.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro