Thursday, November 30, 2023
Home Sport Wloclawek – turismul și sportul ridică orașul 

Wloclawek – turismul și sportul ridică orașul 

by admin

Pe lângă faptul că este campioana en-titre în FIBA Europe Cup, în sezonul 2021- 2022, Anwil a câștigat și competiția European North Basketball League, o competiție oficială regională pentru formațiile din nordul, centrul și sud-estul Europei. Practic, echipa de baschet locală a crescut odată cu notorietatea orașului polonez, care se află în plină ascensiune socio-economică și culturală. Totodată, orașul Wloclawek este un model de urmat în ceea ce privește implicarea autorităților locale în sport, dar și un exemplu pentru promovarea turismului.    

Anwil – emblema unui oraș care iubește baschetul și sportul în general

Denumirea oficială a clubului este Klub Koszykówki Włocławek, însă din rațiuni economice se numește Anwil Wloclawek. Emblema clubului include pe lângă cele trei stele, ce semnifică numărul de titluri naționale obținute, un câine rottweiler, de unde și ardoarea cu care își apără șansele pe teren. În palmaresul echipei poloneze fondată în 1990, există și un sfert de finală în celebra Cupă Korac, într-o perioadă cea mai puternică competiție intercluburi europeană în anii 80-90, unde a atins faza sferturilor de finală în 2000. Anwil este triplă campioană a Poloniei, impunându-se în anii 2003, 2018 și 2019. Totodată, a câștigat de patru ori Cupa Poloniei, iar în Supercupa Poloniei s-a impus în 3 rânduri. Practic, putem spune că este cea mai performantă echipă de baschet din Polonia din 1990 încoace. Totodată, clubul trece prin cea mai bună perioadă sportivă de la fondarea acestuia, având în vedere performanțele sportive obținute pe Bătrânul continent.

Wloclawek – conectat la valorile europene

Wloclawek este un oraș din centrul Poloniei, care face parte din voevodatul Kuiava și Pomerania și este străbătut de râul Vistula. Localitatea, reședință a voevodatului, este situată în apropierea Parcului Natural Național Gostynin – Wloclawek Landscape Park.

Pe lângă faptul că orașul are o echipă de baschet care a cucerit de trei ori titlul de campioană națională în Polonia, Wloclawek are mult mai multe de oferit. Aici, se regăsesc locuri istorice și turistice care merită văzute, cum ar fi Catedrala Sfânta Maria, Biserica Ioan Botezătorul, barajul de acumulare, bulevardurile Marshall și Jozef Pilsudski și Palatul Amber.

În general Wloclawek înseamnă multă istorie, care datează din epoca Bronzului, primele așezări apărând între 1300 și 500 î.H. Vatra actualului orașului datează secolul al IX, iar primii locuitori aveau ca principale ocupații agricultura și meșteșugurile. Orașul a fost atestat documentar în 1255. Wloclawek nu este doar un oraș istoric, renumit pentru trecutul religios. Este, totodată, și un loc potrivit pentru cei care iubesc natura. Turiștii sunt fermecați de bogația naturală și de aranjamentele florale ale Parcul Municipal Henryk Sienkiewicz, precum și de zona de agrement foarte îndrăgită de iubitorii sporturilor nautice, pescuitului, escaladărilor, mersul cu bicicleta, culesul de ciuperci – o activitate răspândită în zonă, echitație și alte activități în aer liber.

Obiectivul sezonului: apărarea titlului în FIBA Europe Cup

În acest sezon, Anwil Wloclawek își apără titlul în FIBA Europe Cup. Ar fi un lucru fără precedent în istoria clubului polonez. Face parte din grupa B, alături de CSU Sibiu (România), Caledonia Gladiators (Scoția) și Surne Bilbao Basket (Spania), liderul grupei preliminare. Evoluția polonezilor nu a fost în ton cu așteptările propriilor suporteri, după primele partide de calificare, însă team-ul păstrează șanse reale pentru ocuparea unuia dintre primele două locuri ce ar permitea calificarea mai departe în fazele eliminatorii. Partidele din grupă se joacă după sistemul tur-retur. Sigură de calificare mai departe este câștigătoarea grupei, în timp ce ocupanta locului 2 se va califica în baza unui clasament întocmit între ocupantele locurilor 2 din celelalte grupe. Mai departe se vor califica cele mai bune 6 team-uri clasate pe locul 2 în grupe. Anwil Wloclawek a învins în tur, în deplasare, CSU Sibiu, în Sala Transilvania, cu 79 – 41, meciul returul dintre cele două echipe din fosta Cortină de Fier urmând să se dispute, în 22 noiembrie, în sala Mistrzow din Wrolclaw. Practic, va fi ultimul meci din grupă pentru cele două echipe. Arena polonezilor are o capacitate de aproape 4200 de locuri. Arena este una dintre cele mai moderne din Polonia și este destinată în principal pentru partidele de acasă ale lui Anwil.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro