Turbulențe severe, rănirea unor pasageri, rerutare și aterizare de urgență. Ingredientele unui zbor de coșmar. Incidentul a avut loc miercurea aceasta deasupra Louisianei, la bordul unui Boeing 737, care a trebuit să fie deviat de la traseul inițial și să aterizeze de urgență din cauza turbulențelor puternice, informează BFM TV.
De această dată a fost vorba despre un Boeing 737-900 operat de United Airlines pe ruta dintre Cancún, Mexic, și Chicago, care a fost puternic zguduit deasupra Louisianei. Șapte pasageri au fost răniți, iar aeronava, cu 179 de persoane la bord, a trebuit să fie deviată spre Memphis pentru o aterizare de urgență.
United a declarat că aeronava „a experimentat o scurtă perioadă de turbulențe severe cu semnalul de legare a centurii de siguranță activat”. Un pasager a trebuit să fie spitalizat în Memphis, în timp ce alți șase pasageri au suferit doar răni minore. A fost deschisă o investigație de către autoritatea de reglementare din domeniul aviației.
Acțiune la nivel mondial
Acest tip de incident este din ce în ce mai frecvent în aer și, mai important, turbulențele observate n ultimul timp par să fie mai violente.
În mai anul trecut, o persoană a murit și aproximativ treizeci au fost rănite la bordul unui avion Singapore Airlines care a suferit „turbulențe severe” în timpul zborului de la Londra la Singapore. În iulie, un avion Air Europa a efectuat o aterizare de urgență în Brazilia după ce turbulențele au provocat rănirea mai multor pasageri.
Oficialii din domeniul aviației din Asia (unde acest fenomen este cel mai frecvent) solicită acum o acțiune la nivel mondial pentru a oferi o mai bună protecție împotriva acestuia. Ideea este de a îmbunătăți previziunile transfrontaliere, un obiectiv prezentat în cadrul unei reuniuni a autorităților de reglementare din domeniu (Organizația Aviației Civile Internaționale) care începe luni la Montreal.
Anul trecut, turbulențele au reprezentat aproximativ 40% din totalul accidentelor în care au fost implicate aeronave mari în operațiuni comerciale regulate, potrivit raportului anual de siguranță 2024 al OACI.
Editor : Marina Constantinoiu