Wednesday, November 30, 2022
Home Știință Ziua Internațională a Cafelei: Poate o bei deja: „Adevărul” despre cafeaua ta cea de toate zilele

Ziua Internațională a Cafelei: Poate o bei deja: „Adevărul” despre cafeaua ta cea de toate zilele

by admin

Oamenii de știință au demonstrat de-a lungul timpului beneficiile consumului de cafea…Stop! Să lăsăm „oamenii de știință” și să vorbim despre cafea…ca și cum am sta…la o cafea! 

Dacă nu știați, în fiecare an la 1 octombrie se sărbătorește, la inițiativa Organizației Internaționale a Cafelei (OIC), chiar Ziua Internaționala a Cafelei!

Este greu de spus doar o poveste a cafelei, atunci când ești un băutor pasionat al acestei licori. Mai ales dacă apreciezi în mod special acel „concept de a bea cafea”, acea cultură a cafelei: în locuri cu poveste sau în compania persoanelor care au o poveste. Ori, pur și simplu de dragul acelor instant stories care se pot naște la o cafea – cu caimac sau fără, făcută la ibric sau la automatul „de cartier” – în mintea ta!

Să trecem însă la concret. Ziua Internationala a Cafelei marchează, conform http://www.ico.org, lunga istorie a băuturii și proprietățile boabelor de cafea, despre care se crede ca au fost descoperite pentru prima dată în Etiopia. Statisticile arată că, în lume, se servesc aproximativ 1,4 miliarde de căni de cafea pe zi.
În România consumul de cafea rămâne modest: aproximativ 2 kg pe cap de locuitor în fiecare an – potrivit unei statistici din 2019, ceva mai puțin decât media europeană de 3 kg pe cap de locuitor.

Poate legendă urbană, poate nu: Șeicul și boabele

Espresso, americanos, latte sau cappuccino, rece, decafeinizata, cu diferite arome, instant, filtru sau ibric, cafeaua şi lunga sa istorie a marcat omenirea.

Prima menţiune legată de existenţa cafelei ar data din secolul al XV-lea – Mânăstirea Sufi din Yemen. O alta legendă atribuie apariţia cafelei şeicului Omar din Mocha (Yemen), exilat într-o peşteră. Printre ceea ce consuma în pustietate se aflau și boabele de cafea. Pentru că erau amare, el a prăjit şi fiert boabele, băutura rezultată salvându-i viata. Se spune ca povestea lui Omar a ajuns la Mocha, iar el a fost sanctificat…

Se presupune că boabele de cafea au fost descoperite în Etiopia (după cum am menționat mai sus), în regiunea Kaffa şi au intrat în lumea araba prin Egipt şi Yemen. Prima cafenea din lume a fost deschisă la Constantinopol în 1475.

Cafeaua a ajuns în India, Indonezia, America, dar şi Italia – unde a fost deschisă prima cefenea din Europa, în 1645, la Veneția. Olandezii au fost primii care au importat-o pe scară industrială şi au cultivat-o în propriile colonii din Java şi Ceylon. Tot ei au introdus-o în Japonia, în secolul XVII. Originea cuvântului: de la regiunea Kaffa sau de la cuvântul “quahwek”, care în limba arabă înseamnă “stimulent”. În secolul următor, cafeaua se răspândise deja în Orientul Mijlociu, Persia şi Turcia.

Sunt multe legendele, poveştile, mărturiile vremii legate de existenţa cafelei. Una dintre ele spune că în secolul al IX-lea, în Etiopia, pastorul de capre Kaldi ar fi observat că animalele din turma sa sunt mult mai active după ce au consumat fructele roşii ale unui arbust. A dus boabele unui călugar de la o mănăstire din apropiere, dar acesta le-a aruncat in foc.

Aroma plăcută s-a răspândit în toată încăperea. Respingând această idee, a luat boabele prăjite şi le-a aruncat într-o cană cu apă fierbinte. Se spune ca această licoare i-a ajutat pe călugări în lungile ore de meditaţie şi rugăciune. Povestea a apărut, pentru prima dată, într-un document din 1671.

Nu în ultimul rând, dragostea pentru cafea a regizorului David Lynch s-a făcut simţită şi în celebrul serial Twin Peaks, în care agentul Cooper era un mare iubitor şi consumator al acestei licori. Este cunoscut că David Lynch consuma de la zece până la 20 de ceşti de cafea pe zi. El spune ca secretul este să te opreşti la ora 17:30!

De asemenea, se mai spune că celebra licoare neagră a salvat-o pe Marilyn Monroe în ziua nunţii ei cu Arthur Miller: uitând că rochia de mireasă pe care şi-a comandat-o era crem, Marilyn şi-a cumpărat voal alb, însă a avut ideea salvatoare de a înmuia voalul in cafea, asortând astfel cele două piese vestimentare.

Ca un fapt inedit, în Statele Unite ale Americii, celebră este caffee americano – o cafea diluată cu multă apă. Poate din acest motiv, pentru americani, dimensiunile unei cafele mici corespund în Europa unei cafele mari…

Și încă un lucru important: celebra “pauză de cafea”, inventată de scandinavi, apare în America încă din secolul al XIX-lea, ca metodă de odihnă la locul de muncă, dar şi ca încurajare a consumului.

Cam atât, deocamdată. Beți cafea „made to measure”  și creați povestea!

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro