Nicușor Dan a vorbit joi seara, la Digi24, despre referendumul care va avea loc duminică, în București, în aceeași zi cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Primarul general al Capitalei a spus că speră ca bucureștenii să voteze „DA”, în timp ce a mărturisit și că a ales pe cine va pune ștampila în ceea ce privește scrutinul prezidențial. Nu a vrut să dea însă numele, însă a afirmat că va fi un candidat din partea dreptei și un „vot util”.
„Sper ca bucureștenii să voteze «DA» la referendum”
La începutul emisiunii, Nicușor Dan a făcut o trecere în revistă a întrebărilor de la referendumul din București.
„Una vizează modul în care se împart taxele și impozitele din București între Primăria Capitalei și primăriile de sector, împărțire care a fost defectuoasă 20 de ani, iar Primăria n-a avut bani pentru marile investiții. A doua vizează cine dă autorizațiile de construire în București, și avem un mare grad de ilegalitate la multe dintre sectoare. Și ca să rezolvăm, propun să se întâmple cum se întâmplă în marile capitale occidentale – primarul general să dea toate autorizațiile, și în felul ăsta garantez legalitate și că punem în ordine chestiunea asta, care are consecințe asupra traficului, asupra vieții.
A treia chestiune vizează crearea unei instituții în subordinea Primăriei Capitalei pentru a se ocupa de tinerii care consumă droguri. Există multe instituții naționale care fac asta, dar e un experiment prin care încercăm să vedem dacă o autoritate locală se mișcă mai bine, fiind mai aproape de oameni”, a spus primarul Capitalei.
El a amintit că, pentru a fi validat, „trebuie să avem 30% participare la vot. Asta înseamnă, din cei care au drept de vot în București, 540.000 de oameni care să vină la vot. 25% trebuie să aibă votul valid, adică să nu-și anuleze votul. Asta înseamnă 450.000 de oameni și, bineînțeles, să fie mai mulți cei care spun „DA” decât cei care spun „NU”. Sunt moderat optimist că o să avem un răspuns pozitiv. Este ca la un fel tur doi de alegeri pe aceste două opțiuni”, a continuat acesta.
„Vot util” la prezidențiale
În ceea ce privește totul la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan a afirmat că „parteneriatul meu este cu partidele de dreapta” și a amintit de promisiunea că o să aibă o majoritate tot de dreapta în Consiliul General al Primăriei Capitalei, în următorii patru ani.
Sunt cinci astfel de formațiuni în Consiliul General. Ei au avut trei candidați. Acum au mai rămas doi – Nicolae Ciucă și Elena Lasconi. Și votul meu, în primul rând, va fi pentru unul din cei doi. Mi-ar fi fost mai ușor dacă ar fi fost mai departajați în intenția de vot. Eu tot timpul am votat util, și asta o să fac și acum.
Nicușor Dan a mai spus că această sintagmă de vot „util” a fost folosită și de Elena Lasconi, candidata USR, și de Nicolae Ciucă, candidatul PNL. „Eu sunt un om de dreapta, vreau să avem un președinte de dreapta. Amândoi corespund, și mai ales am văzut diferența între guvernări și președinți de dreapta și de stânga”, a continuat primarul Capitalei.
Cred că e mai important asta, decât diferența dintre cei doi. Și atunci votez util pentru unul, cel care are mai mari șanse să intre în turul doi. Nu e ușor, pentru că că nu e o diferență foarte mare între ei. În turul doi o să-l avem pe Marcel Ciolacu, și o să avem pe George Simion, sau pe Elena Lasconi, sau pe Nicolae Ciucă. Și atunci, cel mai important pentru mine nu a fost să compar acești doi candidați, ci să dau votul util astfel încât să nu avem finala Ciolacu cu Simion.
Totodată, primarul Capitalei a comentat și relația pe care o are cu premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri. Este o relație bună, afirmă Dan, însă „domnia sa vine dintr-un partid – PSD, căruia nu-i prea place justiția și statul de drept, și în special în zona în care am activat ani de zile, zona aceasta de corupție imobiliară”.
PSD-ul a fost cel mai apropiat de practicile ilegale și de speculator. Uitați-vă cine a fost prefectul Bucureștiului în ultimii 3 ani, și toate sesizările mele de a se verifica niște documentații, pe care ulterior instanțele le-au confirmat ca fiind ilegale.
Editor : Liviu Cojan