Peisaj dezolant în județul Gorj. Seceta prelungită de vara trecută a secat complet mai multe râuri. În ciuda ploilor din toamnă, nu e nici urmă de apă și albiile seamănă mai degrabă cu niște drumuri pietruite. Odată cu apa, au dispărut și mai multe specii de pești. „N-a fost așa ca anul ăsta niciodată”, spun dezamăgiți localnicii.
Două râuri mari traversează comuna Runcu sau, cel puțin, așa obișnuia să fie. Însă acum, albiile au secat complet. Pe timpul verii, debitele scădeau de obicei, dar niciodată nu secau în totalitate, spun localnicii care au rămas fără resursa vitală.
„În anii trecuți, nivelul râului Jaleș, care traversează comuna Runcu, ajungea până la jumătatea acestui zid. Acum, însă, din cauza secetei prelungite, albia este goala în totalitate”, transmite Anamaria Ianc, jurnalist Digi24.
Chiar dacă au mai căzut precipitații în toamna acestui an, albiile au rămas tot asemănătoare cu niște drumuri pietruite. Mai grav e că localnicii încep să rămână și fără apă de băut.
„N-avem apă nici în fântâni, doamnă, asta-i problema. Nu e numai de Jaleș, ne-au secat fântânile în majoritate. A început acum să vină câte un pic, dar foarte puțină”, spune o femeie.
„Mai luăm apă plată de la magazine. Nu știu ce vom face noi ca oameni, ce vom face cu vitele?! Și natura. Păi viile sunt terminate. M-am apucat să tai la una acea la noi în coastă, cum îi spune… Ce să mai?! Jumătate e uscată”, constată dezamăgit un bărbat.
„- N-a fost așa ca anul ăsta niciodată…
– Ce facem la vară dacă nu ninge, nu plouă?
– Nu știu ce facem, nu știu”, spune o altă localnică.
Tot din cauza secetei, mai multe specii de pești au dispărut din râurile ale căror albii sunt secate de jumătate de an.
„În funcție de gravitatea secetei, există perioade de ani și chiar zeci de ani necesare pentru refacerea anumitor populații de pești”, explică Cristina Mergu, reprezentant Agenției pentru Protecția Mediului Gorj.
Iar prognoza meteo arată că nici pe final de an nu vor fi suficiente precipitații în aceste zone deja grav afectate de secetă.
reporter: Anamaria Ianc
operator: Ionuț Voinea
Editor : Izabela Zaharia