Doi foști agenți ai serviciilor secrete israeliene au dezvăluit cum membrii grupului militant șiit libanez Hezbollah au folosit walkie-talkie-uri israeliene în care fuseseră introduși explozibili de 10 ani, înainte ca dispozitivele să fie detonate într-un atac surpriză în septembrie 2024.
Cei doi foști agenți Mossad au declarat pentru CBS News cum serviciul a păcălit Hezbollah să cumpere mii de walkie-talkie și pagere manipulate fără să-și dea seama că au fost produse în Israel.
Zeci de oameni au fost uciși și mii au fost răniți în urma atacurilor. Israelul a spus că a fost conceput pentru a viza numai membrii Hezbollah, dar civili se numără printre victime, au spus oficialii libanezi.
Șeful ONU pentru drepturile omului a numit atacul drept crimă de război.
La momentul atacului, Israelul și Hezbollah erau într-un conflict care a crescut în spirală de când Hezbollah a tras asupra pozițiilor israeliene la o zi după atacul fără precedent al Hamas asupra sudului Israelului, de pe 7 octombrie 2023.
La 17 septembrie 2024, mii de pagere au explodat simultan în Liban, în principal în zone cu o prezență puternică a Hezbollah. Exploziile au rănit sau ucis utilizatori și unele persoane din apropiere, răspândind panică și confuzie. A doua zi, walkie-talkie-urile au explodat în același mod, ucigând și rănind alte sute de persoane.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a recunoscut, două luni mai târziu, că Israelul a fost responsabil.
Într-un interviu pentru CBS News, cei doi foști agenți au divulgat detalii despre operațiune.
Unul dintre agenți, numit Michael, a spus că Mossad a ascuns un dispozitiv exploziv în interiorul bateriilor care acţionează walkie-talkie-urile, despre care a spus că ar fi de obicei purtat într-o vestă mai aproape de inima purtătorului.
Dispozitive cumpărate încă de acum 10 ani
El a explicat că Hezbollah a cumpărat fără să vrea peste 16.000 de walkie-talkie la „un preț bun” de la o companie falsă, în urmă cu 10 ani.
„Avem o gamă incredibilă de posibilități de a crea companii străine care nu pot fi urmărite până în Israel”, a spus Michael. „Companii fantomă peste companii fantomă pentru a afecta lanțul de aprovizionare în favoarea noastră.
„Creăm o lume falsă. Suntem o companie globală de producție. Scriem scenariul, suntem regizorii, suntem producătorii, suntem actorii principali și lumea este scena noastră.”
Operațiunea s-a extins în urmă cu doi ani pentru a include pagere, potrivit CBS.
Mossad a descoperit că la acea vreme Hezbollah cumpăra pagere de la o companie taiwaneză numită Gold Apollo. A înființat o companie falsă care a folosit numele Gold Apollo pe pagere manipulate cu explozibili, fără ca compania-mamă să-și dea seama.
CBS a spus că Mossad a introdus explozibili suficient de puternici pentru a răni doar utilizatorul.
„Testăm totul de trei ori, dublu, de mai multe ori pentru a ne asigura că există daune minime”, a spus al doilea agent, numit Gabriel.
Se pare că Mossadul a ales în mod special un ton de apel care ar suna suficient de urgent pentru ca cineva să verifice mesajul primit.
Publicitate pe internet pentru companii fantomă
Gabriel a spus că agenția a păcălit Hezbollah să cumpere pagere, prin filme publicitare și broșuri pe care le-au distribuit pe internet.
„Când cumpără de la noi, nu au nicio idee că cumpără de la Mossad”, a spus el. „Facem ca în filmul Truman Show, totul este controlat de noi în spatele scenei”.
Hezbollah a cumpărat 5.000 de pagere-capcană până în septembrie 2024. Ele au fost declanșate din Israel când Mossadul se temea că Hezbollah începe să aibă suspiciuni.
Exploziile au provocat unde de șoc în întregul Liban, detonări au avut loc peste tot unde erau transportate pagerele, inclusiv în supermarketuri. Spitalele au fost copleșite de victime, dintre care multe au fost mutilate.
Câteva zile mai târziu, în vreme ce Hezbollah încă se recupera după atac, Israelul a început valuri intense de lovituri aeriene împotriva țintelor grupării, urmate de o invazie terestră a Libanului.
Cele două părți au convenit asupra unei încetări a focului pe 26 noiembrie.
Libanul a condamnat ferm atacurile cu pagere și walkie-talkie-uri, în timp ce șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a spus că l-au lăsat „consternat”.
Editor : Ș.R.