Soția de origine britanică a președintelui sirian destituit Bashar al-Assad nu solicită divorțul, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, scrie BBC.
Mai multe articole apărute în presa turcă în ultima vreme au sugerat că Asma al-Assad dorește să pună capăt căsătoriei și să părăsească Rusia, unde ea și soțul ei au primit azil după ce o coaliție rebelă a răsturnat regimul fostului președinte și a preluat controlul asupra Damascului.
Întrebat despre aceste rapoarte în cadrul unei conferințe de presă telefonice, Dmitri Peskov a declarat: „Nu, ele nu corespund realității”.
El a negat, de asemenea, informațiile potrivit cărora Assad ar fi fost izolat la Moscova și că bunurile sale imobiliare ar fi fost înghețate.
Rusia a fost un aliat ferm al regimului Assad și i-a oferit sprijin militar în timpul războiului civil.
Duminică, presa turcă a sugerat însă că familia Assad trăiește sub restricții severe în capitala rusă și că fosta primă doamnă siriană a depus o cerere de divorț și dorește să se întoarcă la Londra.
Dna Assad are dublă cetățenie, siriană și britanică, însă ministrul britanic de externe a declarat anterior că nu i se va permite să se întoarcă în Marea Britanie.
Vorbind în parlament la începutul acestei luni, David Lammy a declarat: „Vreau să se confirme că este o persoană sancționată și că nu este binevenită aici, în Regatul Unit”. El a adăugat că va face „tot ce îmi stă în putință” pentru a se asigura că niciun membru al familiei Assad „nu va găsi un loc în Regatul Unit”.
Într-o declarație atribuită lui Bashar al-Assad săptămâna trecută, acesta a declarat că nu a intenționat niciodată să fugă din Siria, dar că a fost transportat cu avionul de la o bază militară rusă la cererea Moscovei.
„Un trandafir în deșert”
Asma al-Assad, 49 de ani, s-a născut în Marea Britanie din părinți sirieni în 1975 și a crescut în Acton, vestul Londrei. S-a mutat în Siria în 2000, la vârsta de 25 de ani, și s-a căsătorit cu Bashar al-Assad la doar câteva luni după ce acesta i-a succedat tatălui său în funcția de președinte.
De-a lungul celor 24 de ani în care a fost prima doamnă a Siriei, dna Assad a fost un subiect de curiozitate în presa occidentală. Un profil controversat al revistei Vogue din 2011 o numea „un trandafir în deșert” și o descria drept „cea mai proaspătă și mai magnetică dintre primele doamne”. De atunci, articolul a fost eliminat de pe site-ul Vogue.
Doar o lună mai târziu, dna Assad a fost criticată pentru că a rămas tăcută în timp ce soțul său reprima violent militanții pro-democrație la începutul războiului civil sirian. Conflictul a provocat moartea a aproximativ o jumătate de milion de persoane, soțul său fiind acuzat de utilizarea armelor chimice împotriva civililor.
În 2016, dna Assad a declarat pentru televiziunea rusă susținută de stat că a respins un acord care îi oferea posibilitatea de a părăsi în siguranță țara devastată de război pentru a-și susține soțul.
Editor : S.S.