Românii care plătesc taxele și impozitele locale până la 31 martie 2025 pot beneficia de o reducere de până la 10%. Autoritatea pentru Digitalizarea României informează cetățenii cu privire la posibilitatea achitării sumelor datorate și online, în totalitate sau parțial, simplu, rapid și fără comision, prin Ghișeul.ro.
Platforma online Ghișeul.ro este un proiect derulat de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și susținut de Asociația de Plăți Electronice din țară, care oferă românilor posibilitatea să vizualizeze și să plătească taxele și impozitele locale din orice loc, fără să se mai deplaseze ori să stea la cozi.
Românii care plătesc taxele până la 31 martie beneficiază de reducere de până la 10%
”Autoritatea pentru Digitalizarea României se implică activ în consolidarea și extinderea platformei Ghișeul.ro. Totodată, punem la dispoziția românilor aplicația ROeID care oferă accesarea centralizată, simplă și fără efort, a tuturor serviciilor publice digitale printr-o aplicație mobilă, fără să mai fie nevoie să reținem zeci de conturi și parole diferite. Beneficiile evidente sunt rapiditatea, ușurința în utilizare și eficiența.
Misiunea noastră este digitalizarea serviciilor publice, reducând necesitatea interacțiunilor fizice pentru cetățeni și companii, iar prin Ghișeul.ro facem pași importanți pentru transformarea digitală a administrației publice locale, simplificând accesul cetățenilor la servicii.”, a declarat într-un comunicat Dragoș-Cristian Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.
Românii pot achita obligațiile financiare și parțial
Obligațiile de plată se pot achita și parțial. Ghiseul.ro permite, din punct de vedere tehnic, acest lucru. Se va selecta câmpul cu suma din dreptul taxei și se poate modifica cuantumul. În cazul în care nu dorești să achiți deloc o anumită taxă, poți să inserezi 0 în câmpul suma din dreptul ei.
Însă, există situații în care instituția beneficiară nu permite plata parțială. În cazul în care există amenzi în debit, plata care se efectuează pentru un anumit tip de impozit va fi folosită cu prioritate pentru obligațiile de plată provenite din amenzi. Din această cauză o serie de primării nu permit plata parțială când există amenzi nechitate.
S-au înregistrat plăți online încă din primele zile ale anului 2025
„La ora actuală, există peste 2.404.000 de utilizatori activi, care în anul 2024 au efectuat mai mult de 4.769.000 de plăți în valoare de aproximativ 2.681.172.000 lei. În primele zile ale anului 2025, prin Ghișeul.ro s-au înregistrat deja aproximativ 178.000 de tranzacții și plăți în valoare de 72.0770.000 de lei”, transmite Alexandra-Maria Chivu, vicepreședinte Autoritatea pentru Digitalizarea României.
Cum îți faci cont pentru a face plăți pe Ghișeul.ro
Sunt trei metode prin care se pot obține date de logare pe platforma Ghișeul.ro și anume:
Deținerea de card bancar individual, emis de o instituție bancară din România înrolată în sistem. Această condiție este valabilă și în cazul în care se dorește obținerea online a unui Cazier judiciar ori pentru eliberarea online a istoricului de sancțiuni la regimul circulației rutiere.
- Băncile înrolate în sistem pentru plata taxelor sunt: AlphaBank, Banca Transilvania, BCR, BRD – Groupe Société Générale, CEC Bank, Exim Banca Românească, First Bank, Garanti Bank, ING Bank, Libra Internet Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, Vista Bank, ProCredit Bank.
A doua modalitate de creare a contului, este prin intermediul Direcției de Taxe și Impozite locale
Direcția de Taxe și Impozite locale poate genera datele de logare pentru Ghiseul.ro în urma unei solicitării. Este necesar să trimiți către primarie o copie a Cărții de Identitate și o adresă de email validă. Pentru mai multe informații privind aceasta procedură este necesar să iei legătura cu Direcția de Taxe Locale și Impozite, acolo unde este rolul fiscal.
După crearea contului, plățile se pot efectua cu orice card bancar, care este înrolat de către banca emitentă în programul 3DSecure.
Poți plăti taxele și prin aplicația de mobil ROeID, disponibilă în Google Play sau App Store
O altă modalitate prin care poți face plăți online este să descarci aplicația de mobil ROeID și să îți faci cont. Cu ROeID, beneficiezi de un set unic de credențiale care îți oferă acces la toate platformele digitale guvernamentale. După validarea identității digitale, veți putea accesa contul de pe Ghiseul.ro și, ulterior, veți putea achita obligațiile de plată regăsite în cont.
Platforma online poate fi accesată 7 zile din 7, 24 ore din 24, cu excepția perioadelor de mentenanță sau intervenție tehnică asupra sistemului, care se anunță, în prealabil, pe site.
Pe Ghișeul.ro există și lista instituțiilor înrolate în sistem. Sistemul permite doar plata de debite către instituţiile înscrise.
Ulterior, cu datele obținute te loghezi (utilizator și parolă) pe Ghișeul.ro
Este sigură platforma pentru a face plăți online?
Datele de pe card, pe care orice utilizator le completează și le trimite prin internet, sunt criptate prin protocolul SSL (Secure Sockets Layer, modalitate sigură de a transfera date între două părți, folosind criptare pentru a proteja informațiile). Transferul datelor de card este strict între utilizator şi procesator.
„Vă informăm că Autoritatea pentru Digitalizarea României în calitate de operator Ghişeul.ro nu solicită informaţii privind plăţile şi cardurile utilizatorilor, precum nici date de acces în sistem. Aceste date nu vor fi solicitate prin e-mail, telefonic sau prin alte mijloace de către operatorul sistemului”, potrivit Ghişeul.ro.
În cazul în care deții bunuri mobile sau imobile în mai multe localităţi, poți obține date de acces în Ghişeul.ro din parte oricărei instituții din oraș. Odată eliberate datele de acces de către o instituţie publică, nu mai puteţi apela la o altă instituţie publică pentru o nouă eliberare.
Ce tip de plăți poți face pe Ghișeul.ro
Online, cu cardul, fără comision, se pot plăti impozite şi taxe stabilite de instituţiile publice înrolate în sistem precum și amenzi contravenţionale cu deducerile aferente plăţii în 15 zile calendaristice.
De asemenea, pot fi efectuate plăţi aferente prestării oricărui serviciu public, inclusiv oricărui serviciu comunitar de utilitate publică, precum şi orice plăţi aflate în legătură, directă sau indirectă, cu prestarea respectivului serviciu public.
Editor : C.S.