Curtea Supremă a decis, vineri, că interdicția TikTok poate intra în vigoare, duminică, respingând un recurs din partea proprietarilor aplicației populare care susțineau că interdicția încalcă Primul Amendament, potrivit CNN.
Instanța a emis o opinie nesemnată și nu s-au remarcat divergențe.
Decizia, care a urmat avertismentelor administrației Biden că aplicația reprezenta o amenințare „gravă” la securitatea națională din cauza legăturilor sale cu China, va permite ca interdicția să înceapă duminică. Dar există o mulțime de întrebări persistente cu privire la modul în care interzicerea ar funcționa în practică, pentru că nu există niciun precedent pentru ca guvernul SUA să blocheze o platformă majoră de social media. Și modul în care guvernul va pune în aplicare măsura rămâne neclar.
În opinia sa, Curtea Supremă a recunoscut că, pentru 170 de milioane de americani, TikTok oferă „o sursă distinctă și extinsă de exprimare, mijloace de implicare și sursă de comunitate”.
Dar instanța a spus că Congresul s-a concentrat pe probleme de securitate națională și că asta a fost un factor decisiv în modul în care a cântărit cazul.
„Congresul a stabilit că cesionarea este necesară pentru a răspunde preocupărilor sale bine susținute de securitate națională cu privire la practicile de colectare a datelor TikTok și relația cu un adversar străin”, a scris instanța.
Ce va face Donald Trump
Donald Trump a declarat pentru CNN că el va decide ce să facă cu TikTok odată ce își va prelua mandatul, după ce instanța supremă a susținut legislația care ar interzice aplicația de duminică, 19 ianuarie, cu excepția cazului în care proprietarul său chinez își vinde operațiunile din SUA.
„În cele din urmă, depinde de mine, așa că veți vedea ce voi face”, a spus Trump într-un interviu acordat rețelei. Întrebat dacă va încerca să anuleze interdicția, în cazul în carea aceasta ar intra în vigoare, Trump a spus: „Congresul mi-a dat puterea de decizie, așa că voi lua decizia”.
În perioada premergătoare datei de intrare în vigoare a interdicției, administrația președintelui Joe Biden a semnalat că va lăsa aplicarea interdicției pe seama lui Trump, care va fi învestit în funcție luni. În ciuda acestui fapt, TikTok a spus că s-ar putea „închide” atunci când interdicția va intra în vigoare.
Un oficial al administrației Biden a declarat, joi, pentru CNN că președintele în funcție intenționează să-l lase pe Trump să pună în aplicare orice interdicție.
„Poziția noastră în acest sens a fost clară: TikTok ar trebui să continue să funcționeze sub proprietatea americană”, a spus un oficial al administrației Biden. „Având în vedere momentul în care intră în vigoare, într-un weekend de vacanță, cu o zi înainte de învestire, va rămâne la latitudinea următoarei administrații să implementeze măsura.”
CEO-ul TikTok, Shou Chew, va fi prezent la învestirea lui Trump.
Mai multe voci din Congres sugerează că TikTok ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a găsi un cumpărător, iar în acest context Trump ar putea găsi sprijin în încercarea de a amâna interdicția la o dată ulterioară.
Legea îi oferă președintelui opțiunea de a prelungi aplicaria interdicției cu 90 de zile, dar declanșarea prelungirii necesită dovezi că părțile care lucrează la achiziție au făcut progrese semnificative, inclusiv acorduri legale obligatorii pentru o astfel de înțelegere.
Editor : Ș.R.