Coaliția pare să se fi stabilizat, după luni de speculații cu privire la prezidențiabili. Crin Antonescu va deveni oficial candidatul alianței de guvernare pentru alegerile din 4 mai, după ce și PSD îl va valida, în congresul din 2 februarie. Susținut de către PSD, PNL și UDMR, Antonescu va fi omul care se va opune valului extremist și suveranist. Cu un bloc politic majoritar în Parlament și în sondaje, Crin Antonescu n-ar trebui, teoretic, să aibă obstacole majore în a câștiga alegerile.
Victoria va depinde nu doar de capacitatea lui Crin Antonescu de a convinge electoratul, ci și de tipul de campanie pe care îl va duce și, mai ales, de susținerea reală a PSD și PNL. Până acum, doar liberalii s-au arătat gata să-l sprijine necondiționat. Dinspre PSD au venit până acum semnale ezitante (precum declarația lui Vasile Dîncu prin care Antonescu era catalogat drept “un candidat de rezervă”) sau formulări de complezență, în special din partea lui Marcel Ciolacu.
Președintele PSD vorbește rar despre Crin Antonescu și nu a oferit până acum o explicație convingătoare cu privire la susținerea PSD pentru candidatul comun al coaliției. Ezitările lui Marcel Ciolacu au fost puse, inițial, pe seama dorinței sale de a candida din nou la Președinția României. Explozia de clipuri pe TikTok prin care încearcă să-și refacă imaginea n-ar avea o altă explicație rațională. În măsurătorile interne de partid, Ciolacu a rămas însă un prezidențiabil fără șanse. Cu o cotă de încredere care-l plasează pe locul al unsprezecelea în clasamentul liderilor politici, Marcel Ciolacu pare să fi înțeles că trenul care l-a lovit în noiembrie 2024 i-a făcut țăndări imaginea.
Indiferent de motivele pentru care PSD se arată ezitant, o astfel de atitudine evazivă va avea efecte dezastruoase în alegeri. Modul în care partidul comunică pe tema prezidențialelor indică o lipsă de apetit fix pentru prezidențialele care vor da traiectoria României în cel mai greu moment de după Revoluției. Partidului Social-Democrat nu îi poate fi indiferent dacă, la Cotroceni, va fi Crin Antonescu sau Călin Georgescu.
Dincolo de interesele geostrategice ale țării și opțiunile ideologice (electoratul PSD e în mod evident filo-georgist), interesul politic al PSD este să aibă un șef al statului cu care să poate lucra sau măcar unul cu care să nu fie în conflict. Cu Antonescu la Cotroceni, Ciolacu are garanția că poate rămâne la guvern cât dorește, chiar și patru ani.
Pentru actuala coaliție, câștigarea prezidențialelor trebuie să fie cel mai important obiectiv. Crin Antonescu are nevoie de forța organizatorică a celor trei partide și de susținerea lor directă. Or, în acest moment, Antonescu pare lăsat să se bată singur cu valul extremist. Pentru liderii coaliției, Călin Georgescu nu există decât marginal, în ciuda faptului că extremiștii ocupă, acum, cea mai mare parte a terenului politic.
Surse de la vârful alianței de guvernare spun, însă, că după validarea oficială a candidaturii lui Crin Antonescu, lucrurile se vor schimba și că abia atunci va începe campania de susținere publică a fostului președinte al PNL. Vom vedea atunci dacă actuala coaliție chiar vrea să câștige prezidențialele sau dacă s-a resemnat deja cu ideea „președintelui Georgescu”.