Jurnalistul suedez Joakim Medin, arestat și încarcerat la Istanbul, a fost inculpat pentru „terorism” și „insultă la adresa președintelui” Recep Tayyip Erdogan, au anunțat duminică autoritățile turce, anunță Radio France Internationale.
„Căutat pentru infracțiunile de „apartenență la o organizație teroristă armată” și „insultă la adresa președintelui”, individul a fost arestat la sosirea pe aeroportul din Istanbul pe 27 martie 2025 și încarcerat pe 28 martie”, a declarat centrul de combatere a dezinformării al guvernului turc, denunțând în special participarea sa la o manifestație a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) la Stockholm.
Anterior, redactorul-șef al publicației la care lucrează jurnalistul suedez Joakim Medin, a anunțat că acesta din urmă a fost arestat joi la sosirea sa în Turcia, unde urma să relateze despre manifestaţiile din această ţară și a fost plasat în detenţie.
Întrebat dacă jurnalistul a fost încarcerat, el a răspuns într-un mesaj: „Este corect (…) nu am fost informaţi cu privire la acuzaţiile care i se aduc”.
Joakim Medin a fost arestat joi la sosirea sa în Turcia, unde urma să relateze despre protestele antiguvernamentale care au loc în întreaga ţară ca urmare a arestării primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, un rival-cheie al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, au anunţat vineri ministrul suedez de Externe, Maria Malmer Stenergard, şi redacţia ziarului Dagens ETC, scrie AFP, preluată de Agerpres.
Mai mulţi jurnalişti au fost arestaţi în ultimele zile în timp ce relatau de la proteste, printre care şi fotograful AFP Yasin Akgül.
Justiţia turcă a ordonat eliberarea lui, precum a altor şapte jurnalişti arestaţi în aceeaşi zi la Istanbul şi Izmir, potrivit asociaţiei turce pentru drepturile omului MLSA.
Autorităţile turce l-au expulzat joi pe jurnalistul BBC Mark Lowen, care sosise în Turcia să relateze despre protestele antiguvernamentale.
Câteva sute de mii de persoane s-au adunat sâmbătă la Istanbul, la apelul Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat, opoziţie) al primarului Istanbulului Ekrem Imamoglu pentru a denunţa arestarea edilului, în pofida represiunii căreia îi sunt supuşi protestatarii. Organizatorii spun chiar că la protest au participat 2,2 milioane de oameni.
Agențiile internaționale de presă notează că acestea sunt cele mai mari demonstraţii pe care le-a văzut Turcia în mai bine de un deceniu.
Editor : Marina Constantinoiu