Competitorii electorali pentru alegerile prezidențiale au cheltuit în primele două săptămâni de campanie 47 de milioane de lei, arată un raport Expert Forum. Cea mai mare sumă, 37 de milioane de lei, a fost cheltuită de Partidul Social Democrat (PSD), în timp ce candidatul independent Mircea Geoană a cheltuit mai mult decât Uniunea Salvați România (USR). Banii candidaților au fost alocați, în principal, pentru „servicii diverse” și promovarea în mediul online, radio sau televiziune.
Expert Forum a analizat datele financiare publicate de competitorii electorali de la alegerile prezidențiale și parlamentare. Au fost analizate primele două săptămâni din campania pentru prezidențiale și prima săptămână din campania pentru alegerile parlamentare.
CITEȘTE ȘI: Cât de transparentă este, de fapt, finanțarea candidaților pentru alegeri. Expert: Există așteptări pentru banii dați de sponsori
PSD a cheltuit cei mai mulți bani în campania pentru prezidențiale
Conform datelor prelucrate de Expert Forum, Partidul Social Democrat conduce în topul cheltuielilor făcute în primele două săptămâni de campanie pentru prezidențiale. Candidatul PSD este Marcel Ciolacu.
CITEȘTE ȘI: Alegeri prezidențiale 2024: Cine este Marcel Ciolacu, candidatul cu cele mai mari șanse să intre în turul al doilea
Social-democrații au înregistrat în această perioadă facturi în valoare de 37 de milioane de lei, în condițiile în care restul competitorilor au cheltuit, împreună, aproape 10 milioane de lei.
Din această sumă, PSD a cheltuit 12 milioane de lei pentru propagandă în mass-media, 10 milioane de lei pentru propagandă în online și 11 milioane de lei pentru vestimentație. Social-democrații susțin că, până acum, și-au finanțat campania din fonduri proprii.
Propaganda în mediul online presupune, de exemplu, campaniile de promovare de pe pagina de Facebook a partidelor, în timp ce promovarea din mass-media presupune, de exemplu, promovarea de pe site-urile de știri.
Potrivit raportului citat, în aceeași perioadă PNL (care îl susține pe candidatul Nicolae Ciucă) a înregistrat facturi de 4,2 milioane de lei, AUR (care îl susține pe candidatul George Simion) a înregistrat facturi de 1,87 milioane de lei, iar USR (care o susține pe candidata Elena Lasconi) a înregistrat facturi de 1,2 milioane de lei.
Restul partidelor au cheltuit 1,1 milioane de lei în primele două săptămâni ale campaniei pentru alegerile prezidențiale.
În general, partidele colaborează în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale cu aceleași firme cu care colaborează la alegerile parlamentare, arată raportul citat.
33% din cheltuieli au fost raportate pentru „servicii diverse”, cum ar fi vestimentația, iar 58% din cheltuieli au fost facturate pentru propaganda în mass-media și mediul online.
În ceea ce privește veniturile, USR și PNL se bazează cel mai mult pe subvențiile primite de la stat, mai arată Expert Forum (2 milioane de lei în cazul USR și 750.000 de lei în cazul PNL).
Mircea Geoană, cea mai mare sumă cheltuită dintre candidații independenți
În cazul candidaților independenți, Mircea Geoană conduce topul cheltuielilor, cu 1,6 milioane de lei. Acesta a raportat, în primele două săptămâni de campanie electorală, cheltuieli mai mari decât USR, de exemplu.
Geoană a raportat venituri de 1,6 milioane de lei pentru această perioadă, din care 24.000 de lei provin dintr-o donație, 1,5 milioane de lei din mai multe împrumuturi și 120.000 de lei din venituri proprii.
Cea mai mare sumă (1,4 milioane de lei), potrivit raportului citat, a fost alocată de Geoană promovării în mediul online, către o firmă deținută de vicepreședintele echipei de fotbal Gloria Buzău.
Cristian Diaconescu a declarat ca venituri pentru această campanie suma de 375.000 de lei, obținută dintr-un împrumut. Ana Birchall a declarat ca venituri suma de 200.000 de lei, fonduri proprii.
PSD conduce și în topul cheltuielilor din campania pentru parlamentare
Partidul Social Democrat conduce și în topul cheltuielilor din campania pentru alegerile parlamentare, arată același raport Expert Forum.
Social-democrații au facturat până acum 16,91 de milioane de lei. Cei mai mulți bani au fost alocați promovării în mediul online și propagandei în mass-media (11 milioane de lei).
În aceeași perioadă, PNL a cheltuit 5,3 milioane de lei, AUR a cheltuit 2,1 milioane de lei, iar USR 2,1 milioane de lei. Cea mai mare parte din bani, și în cazul acestor partide, a fost alocată pentru promovarea în mediul online și propaganda mass-media.
„Unele dintre firmele care au primit cei mai mulți bani au legături cu partidele, fiind deținute chiar de membri de partid sau persoane care au împrumutat partide la un moment dat. Având în vedere că cheltuielile partidelor care primesc mai mult de 3% din voturi se rambursează de la bugetul de stat, finanțarea campaniei devine o formă de susținere a firmelor de partid sau de recompensare a unor persoane care finanțează partidele la nevoie”, arată raportul Expert Forum.
În cadrul campaniei pentru alegerile parlamentare, candidații de la toate partidele au contribuit cu aproximativ 70 de milioane de lei. Cea mai mare sumă – 30 de milioane de lei – provine de la cei peste 200 de candidați PSD. Liberalii au contribuit la campania PNL cu 20 de milioane de lei, AUR a obținut 6,3 milioane de lei de la candidați, iar USR a primit 3,2 milioane de lei de la candidați.
Editor : Matthew Garvey