Instituţia care monitorizează comunicaţiile şi media în România îl sfidează pe Elon Musk cu privire la afirmaţiile de cenzură, după ce Bucureştiul s-a trezit în centrul unei dezbateri aprinse cu privire la reglementările pentru rețelele sociale. Pavel Popescu, vicepreşedintele ANCOM, autoritatea de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor, a ripostat la afirmaţiile Washingtonului potrivit cărora cenzurează discursul online, afirmând că, în schimb, poartă un război informaţional cu Rusia pentru a opri amestecul în alegeri, scrie Politico, preluat de News.ro. Mai mult, Pavel Popescu spune că Elon Musk ar trebui să fie recunoscător pentru că Starlink, compania sa pentru sateliţi, a testat noi aplicaţii controversate în România – cu aprobarea ANCOM.
Un „război hibrid” este în desfăşurare şi „luptăm împotriva lui. Ne luptăm la cel mai înalt nivel cu toate instituţiile”, a declarat Pavel Popescu într-un interviu pentru Politico. „Nu am mai văzut niciodată ceva asemănător” cu ceea ce s-a întâmplat în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024, a spus Popescu.
România a devenit punctul zero într-o luptă globală privind modul în care discursul este reglementat online, notează publicaţia de la Bruxelles. În decembrie, Curtea Constituţională a României a anulat victoria ultranaţionalistului Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale, după ce serviciile de securitate au avertizat că Rusia organizează atacuri hibride „agresive” pe rețele sociale. Lui Georgescu i s-a interzis să candideze în alegerile repetate, programate pentru luna mai. ANCOM este instituţia care se ocupă de aplicarea în România a Legii serviciilor digitale, regulamentul Uniunii Europene privind rețelele sociale, care stabileşte modul în care platforme precum TikTok şi X moderează discursul online.
Deloc surprinzător, notează sursa citată, Popescu şi-a atras dispreţul proprietarului X, Elon Musk, care a postat pe 10 martie că „poţi spune cine sunt cei răi după cine cere cenzură”, cu un link către o postare în care apărea Popescu. Vicepreşedintele Statelor Unite, JD Vance, a arătat, de asemenea, România cu degetul într-un discurs susţinut în februarie la Munchen, în care a numit autorităţile de reglementare din UE „komisari” (aluzie la termenul din perioada sovietică – n.r.) pentru aplicarea politicilor de moderare a conţinutului.
Dacă Elon Musk va trata ANCOM „ca pe o ameninţare”, antreprenorul tehnologic ar trebui să discute direct cu autorităţile române în acelaşi mod în care a discutat cu partidul german de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), a spus Popescu.
„Ne datorează mai mult decât o polemică”
În ianuarie, Elon Musk a intervievat-o personal pe preşedinta AfD într-un livestream pe X, cu doar şase săptămâni înainte de alegerile parlamentare anticipate din Germania.
Disputa dintre autoritatea de reglementare din România şi şeful Tesla, X şi al SpaceX vine chiar dacă compania de sateliţi Starlink a lui Musk testează noi aplicaţii controversate în România – cu aprobarea ANCOM.
Compania lui Musk ar fi testat în octombrie modificări ale limitelor convenite la nivel mondial privind densitatea fluxului de putere – standarde vechi de 25 de ani care asigură că obiectele spaţiale nu interferează între ele. SpaceX şi Amazon au susţinut că aceste limite sunt învechite şi interferează cu inovarea.
Musk „ne datorează mai mult decât o polemică pentru ceea ce am făcut pentru el ca ţară, pentru companiile sale”, a spus Popescu.
SpaceX, care deţine Starlink, nu a răspuns la solicitarea de comentarii a Politico.
Editor : C.S.