Miniştrii Apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varşovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuţie este reînarmarea Europei şi rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Ministrul Apărării Angel Tîlvăr participă la Reuniunea informală din Polonia.
Reuniunea este organizată sub egida preşedinţiei poloneze a Uniunii (ianuarie-iunie 2025), informează site-urile https://polish-presidency.consilium.europa.eu/ şi https://www.consilium.europa.eu/, scrie Agerpres.
Consiliul informal de la Varşovia va fi prezidat de Înalta Reprezentantă a UE, Kaja Kallas, şi de ministrul Apărării din Polonia, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.
Astfel, se va discuta despre întărirea industriei de apărare a Europei în actuala situaţie de securitate. De asemenea, miniştrii de resort vor lua în discuţie sprijinul continuu faţă de Ucraina şi rolul pe care UE îl poate juca în asigurarea unei păci durabile şi juste, mai scrie https://polish-presidency.consilium.europa.eu/. Cel mai recent summit informal pe aceeaşi temă a avut loc la Paris, la 27 martie 2025, sub forma aşa-numitei „coaliţii a voluntarilor”, condusă de premierul britanic, Keir Starmer, şi de preşedintele francez, Emmanuel Macron, ce are ca obiectiv o posibilă desfăşurare de trupe pe teritoriul ucrainean.
La finalul summitului de la Paris, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat că o misiune franco-britanică se va deplasa în Ucraina în zilele următoare, pentru pregătiri privind formatul armatei ucrainene, precum şi o posibilă desfăşurare de forţe din mai multe ţări europene aliate în urma unui eventual acord de pace. Macron a mai spus, în context, că el şi premierul britanic, Keir Starmer, vor conduce de acum eforturile acestei coaliţii de ţări, care include state europene, precum şi Canada şi UE şi NATO ca instituţii. Summitul de la Paris nu a fost o reuniune a Consiliului UE.
Ce alte subiecte sunt pe ordinea de zi
Alte subiecte pe ordinea de a zi reuniunii de la Varşovia includ situaţia geopolitică mai largă şi conflictele din Orientul Mijlociu.
Reuniunile oficiale ale Consiliului sunt organizate de Consiliul UE şi sunt prezidate de preşedinţia Consiliului. Cu toate acestea, fiecare preşedinţie a Consiliului organizează şi reuniuni informale ale miniştrilor pentru a purta discuţii privind iniţiative legate de un anumit subiect sau de o anumită formaţiune a Consiliului.
Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Externe al UE, în formatul apărare, a avut loc la 19 noiembrie 2024, când s-a discutat despre sprijinul militar acordat de UE Ucrainei. De asemenea, Consiliul a aprobat concluzii privind revizuirea strategică a cooperării structurate permanente (PESCO). Revizuirea a fost lansată în noiembrie 2023, cu scopul de a consolida PESCO, făcând-o mai strategică şi mai eficace şi adaptând-o la noua realitate geopolitică după 2025.
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene este alcătuit din miniştrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcţie de ordinea de zi, Consiliul îi reuneşte, de asemenea, pe: miniştrii apărării (politica de securitate şi apărare comună), miniştrii competenţi în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniştrii comerţului (politica comercială comună).
Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, în prezent Kaja Kallas. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).
Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deţine preşedinţia Consiliului UE, asigurată prin rotaţie pentru perioade de şase luni.
Consiliul Afaceri Externe se reuneşte, de obicei, cel puţin o dată pe lună, notează https://www.consilium.europa.eu.
Editor : C.S.