Preşedintele finlandez Alexander Stubb a subliniat miercuri necesitatea ca Europa să-şi sporească efortul de apărare în faţa Rusiei, atrăgând atenţia că „vacanţa s-a terminat”.
„În primul rând, trebuie să ne majorăm cheltuielile pentru apărare. Vacanţa Istoriei s-a terminat”, a declarat Stubb într-un interviu pentru Euronews cu privire la calea de urmat pentru a garanta securitatea pe continent, informează AFP, potrivit Agerpres.
Mai multe cabluri submarine de telecomunicaţii şi de alimentare electrică au fost avariate în ultimele luni în Marea Baltică. Lideri europeni şi experţi suspectează acte de „război hibrid” orchestrate de Rusia.
„În al doilea rând, trebuie să ne ajutăm reciproc mai mult în domeniul apărării. Prin urmare, trebuie să înaintăm comenzi (de arme pentru apărare) împreună, pentru a reduce costul lor”, a adăugat el, după o reuniune a liderilor ţărilor din NATO riverane Mării Baltice.
„Şi, desigur, al treilea lucru care trebuie făcut este să lucrăm în strânsă colaborare cu cel mai apropiat aliat al nostru, SUA”, a precizat el.
Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, pe 20 ianuarie, generează temeri privind o dezangajare a SUA în Europa.
Liderul american a declarat deja că vrea ca ţările din NATO să-şi majoreze bugetul pentru apărare la 5% din PIB, reiterând că membrii organizaţiei nu plătesc suficient pentru protecţia asigurată de SUA.
În acest raport de forţă incert, mai mulţi lideri de stat europeni, printre care francezul Emmanuel Macron, îndeamnă la o întărire a securităţii la nivelul UE, fără a reuşi deocamdată să convingă toate cancelariile.
Ajutorul militar pentru Ucraina, prioritate şi problemă existenţială pentru ţările nordice, face de asemenea obiectul unor întrebări, Donald Tump criticând adesea ajutorul dat de SUA şi promiţând totodată să pună capăt „în 24 de ore” războiului dintre Ucraina şi Rusia.
„Sunt multe rele intenţii care vin din partea Rusiei în acest moment precis şi aceasta este noua normalitate cu care trebuie să ne confruntăm”, a mai spus preşedintele finlandez, precizând că ţara sa este este „destul de obişnuită” cu aceasta.
„Noi rămânem calmi, echilibraţi şi stăpâni pe noi. Noi luăm măsurile necesare, după cum o arată aderarea noastră la NATO” în 2023, a adăugat el.
Duminică, prim-ministrul suedez a avertizat de asemenea că „Suedia nu este în război, dar nici într-o perioadă de pace”. „Adevărata pace este libertatea şi absenţa conflictelor grave între ţări”, a estimat Ulf Kristersson.
Editor : A.R.