Sheynnis Palacios este prima nicaraguană care a câștigat titlul de Miss Univers, în 2023. Guvernul țării sale a arestat membri ai familiei directorului concursului Miss Nicaragua, iar de atunci tânăra nu s-a mai întors acasă, scrie New York Times.
Tânăra Sheynnis Palacios este prima nicaraguană care a câștigat concursul Miss Univers. În prezent, locuiește în New York, după cum este tradiția pentru cele care câștigă acest titlu. În mod normal, o coroană Miss Univers este un motiv de sărbătoare într-o țară. Nu a fost însă în Nicaragua, țară cu 7 milioane de locuitori.
Guvernul autoritar nicaraguan al președintelui Daniel Ortega a trecut de la aplauzele inițiale pentru victoria tinerei la represiunea împotriva celor care o susțineau, inclusiv arestarea membrilor familiei directorului concursului Miss Nicaragua, cei care o selectaseră pe Sheynnis Palacios pentru a reprezenta țara la concursul mondial.
Miss Univers 2023 a participat la proteste antiguvernamentale în Nicaragua
Atât directorul, Karen Celebertti, cât și Sheynnis Palacios au luat parte la ample proteste antiguvernamentale în 2018, care au condus la o represiune brutală din partea guvernului. După încoronare, Sheynnis Palacios a devenit un simbol al rezistenței pentru unii oameni. Câștigătoarele anterioare din alte țări s-au bucurat de primiri triumfale când s-au întors în țările lor.
Dar ceea ce ar fi trebuit să fie o realizare a devenit pentru tânăra din Nicaragua o cale greu de navigat, evitând adevărul că ea sau oameni la care ține pot suferi consecințe dacă se întoarce acasă, scrie sursa citată.
În interviuri este fericită când vorbește despre educația ei, despre importanța familiei și dragostea ei față de țară, dar este întotdeauna atentă la ce spune și nu vorbește despre guvernul din Nicaragua. Spune că își măsoară cuvintele pentru este „ambasador global pentru Organizația Miss Univers, nu doar pentru Nicaragua”.
Cum încearcă guvernul autoritar să nu o lase pe tânără să intre în țară
Deși bunica și fratele mai mic al tinerei au venit în luna aprilie în Statele Unite, ea are încă membri de familie și prieteni în Nicaragua. Sheylinn Palacios insistă că nu este o Miss Univers care nu se poate întoarce acasă, spunând că nu a putut să se întoarcă din cauza programului încărcat, în care a vizitat 31 de țări în ultimul an, de la Indonezia la Brazilia și Grecia, vizite organizate de către Miss Universe Organization.
Autorităţile din Nicaragua au interzis, în noiembrie anul trecut, după concursul Miss Univers, intrarea în ţara sa a responsabilei naţionale a concursului Miss Univers, câştigat de Sheynnis Palacios care a devenit un simbol al opoziţiei faţă de guvernul lui Daniel Ortega, au informat vineri media şi membri ai opoziţiei din exil.
Karen Celebertti, organizatoarea concursului Miss Univers în Nicaragua, şi fiica ei au fost respinse joi pe aeroportul din Managua şi urcate la bordul unui zbor către Mexic, au indicat diverse surse legate de opoziţie faţă de Daniel Ortega, pe care îl numeşte „dictator”, scrie Agerpres.
Guvernul Ortega le-a „interzis lui Karen Celebertti, proprietara francizei Miss Nicaragua, şi fiicei sale să intre în ţară”, a informat site-ul cotidianului nicaraguan La Prensa, publicat în Costa Rica. Vicepreşedinta Rosario Murillo, soţia lui Ortega, „împiedică întoarcerea în ţara ei a lui Karen Celebertti, organizatoarea Miss Nicaragua, care tocmai a reuşit, după ani de muncă, să facă una dintre ele Miss Univers”, a declarat scriitoarea Gioconda Belli, exilată în Spania de către guvern, potrivit aceleiași surse.
Presa opoziţiei a mai raportat că locuinţa lui Karen Celebertti din Managua a fost percheziţionată vineri şi că soţul ei, Martin Argüello, a fost reţinut temporar. Guvernul nu a făcut deocamdată niciun comentariu pe această temă. De când a devenit prima reprezentantă a Americii Centrale care a câştigat concursul de frumuseţe sâmbătă la San Salvador, tânăra de 23 de ani a devenit un simbol pentru opoziţie.
Până în această vară, aproape 350.000 de oameni din Nicaragua au fugit din țară, potrivit datelor ONU.
Exod în Nicaragua
Motivul principal pentru exodul din Nicaragua este situația politică și socială tensionată din țară, cauzată în mare parte de regimul autoritar al președintelui Daniel Ortega. Ortega și guvernul său sunt acuzați de reprimarea opozanților politici, de încălcarea drepturilor omului și de limitarea libertății de expresie. De-a lungul anilor, multe persoane, inclusiv lideri ai opoziției, jurnaliști și activiști, au fost persecutate, arestate sau exilate.
Aceste condiții represive și lipsa de perspective economice au determinat multe persoane să părăsească țara în căutarea unui trai mai bun și a siguranței. Exodul este similar cu cel din alte țări din America Latină unde regimurile autoritare au dus la crize umanitare, cum ar fi Venezuela.
Editor : Iulia Bălăianu