Noua Lege a Pensiilor, care a intrat în vigoare din septembrie 2024, recunoaște drepturile pensionarilor, iar începând din 2025 sunt valorificate în calculul pensiei și alte venituri contributive precum sporuri nepermanente, prime sau ore suplimentare. Vezi care este lista veniturilor, indemnizații, premii și majorări de retribuții tarifare, de care se ține cont pentru stabilirea și/sau recalcularea pensiei.
Potrivit Ministerului Muncii, Legea nr 360/2023 privind sistemul public de pensii introduce, ca element de noutate, posibilitatea valorificării veniturilor și sporurilor nepermanente asupra cărora s-a datorat contribuția de asigurări sociale.
Ce sporuri se calculează la pensie
„În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile prevăzute la art. 144 alin. (1) se recalculează din oficiu, prin valorificarea din adeverinţele care îndeplinesc condiţiile de valabilitate şi legalitate, prevăzute în Ordinul ministrului muncii şi protecţiei sociale nr. 487/2021 privind efectuarea operaţiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023, a sporurilor/veniturilor nepermanente sau a veniturilor lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuţia de asigurări sociale de stat, nevalorificate la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.
Drepturile recalculate se acordă începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi.”, potrivit anunțului făcut de Casa Națională de Pensii publice (CNPP).
Ce înseamnă venituri nepermanente – care sunt sporurile calculate pentru pensie
Potrivit CNPP, mai jos este lista veniturilor nepermanente care sunt încluse în calculul pensiei:
- formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
- premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;
- recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
- al treisprezecelea salariu;
- formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru;
- sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor;
- indemnizaţiile de muncă nenormată;
- alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.
Veniturile nepermanente se valorifică numai în situația în care acestea sunt dovedite prin adeverințe întocmite conform modelului prevăzut în Anexa 6 la lege.
Ce înseamnă venituri permanente – care sunt sporurile pentru pensie
Potrivit CNPP, mai jos este lista veniturilor permanente care sunt încluse în calculul pensiei:
- Sporul de vechime în muncă:
Pentru perioada anterioară datei de 1 aprilie 1992, sporul de vechime în muncă se calculează automat, potrivit prevederilor art. 139 alin,(5) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii şi, în consecinţă, nu este necesară dovedirea acestuia prin adeverinţe.
Pentru perioada de după 1 aprilie 1992, sporul de vechime utilizat este cel înregistrat în carnetul de muncă sau dovedit cu adeverinţe.
- Sporuri, indemnizaţii şi majorări ale retribuţiei tarifare prevăzute în Legea retribuirii după cantitatea şi calitatea muncii;
Aici intră sporuri precum: sporul pentru muncă în condiţii deosebite, sporul de şantier acordat personalului nelocalnic, indemnizaţia de până la 10% acordată şefului de echipă sau de brigadă care conduce formaţia de lucru, sporul pentru munca în timpul nopţii etc.
Sporuri, indemnizaţii şi majorări ale retribuţiei tarifare prevăzute în Legea retribuirii după cantitatea şi calitatea muncii oferite:
- cadrelor didactice definitive cu o vechime în învăţământ de cel puţin 30 de ani;
- cadrelor medicale care îndeplinesc funcţia de medic director şi medic inspector din direcţiile sanitare;
- cadrelor sanitare cu o vechime în muncă de peste 30 de ani;
- şefilor de programe de cercetare şi de introducere a tehnologiilor care prezintă importanţă deosebită;
Indemnizaţiile acordate cadrelor didactice conform art. 140, care:
- îndeplinesc funcţii de director şi director adjunct de unitate şcolară şi şef catedră în învăţământul superior;
- desfăşoară activitate de diriginte de clasă;
- predau în acelaşi timp la 2-4 clase în învăţământul primar.
Este luat în calulul pensiei și sporul acordat personalului civil care a desfăşurat activitate în cadrul unităţilor militare aparţinând Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Alte sporuri acordate de către ministerele de resort, conform prevederilor actelor normative în vigoare în diverse perioade, evidenţiate împreună cu salariile aferente în statele de plată şi pentru care s-a datorat şi s-a virat contribuţia de asigurări sociale
Care sunt condițiile de valabilitate și legalitate cerute pentru adeverințe
Pentru a fi luate în calcul, adeverințele trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
- modelul de adeverinţă prevăzut în anexa la Ordinul ministrului muncii şi protecţiei sociale nr. 487/2021, pentru adeverințele emise anterior datei de 01 septembrie 2024;
- modelul de adeverință prevăzut în anexa nr. 6 din Legea nr. 360/2023, pentru adeverințele emise ulterior datei de 01 septembrie 2024.
Referitor la adeverințele doveditoare ale veniturilor lunare realizate, eliberate anterior datei de 18 iunie 2021 (data intrării în vigoare a Ordinului nr. 487/2021), acestea vor putea fi valorificate la stabilirea/recalcularea pensiei conform dispozițiilor legale, dacă conțin elementele din modelele susmenționate, chiar dacă nu respectă, ca formă, modelele invocate mai sus.
De exemplu: dacă adeverințele, valabile și legale, eliberate anterior datei de 18 iunie 2021, cuprind elementele de fond, veniturile lunare realizate (defalcate pe salarii realizate și sporuri), dar nu se menționează faptul că veniturile respective „au fost plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuţia de asigurări sociale de stat”, însă conțin mențiunea că s-a reținut și plătit CAS, acestea pot fi valorificate întrucât conțin elementele necesare calculului pensiei, fiind emise conform prevederilor legale anterioare Ordinului menționat, potrivit CNPP.
Dacă adeverințele cuprind doar sporurile care nu au avut caracter permanent, fără a se menționa și salariile lunare realizate, aceste adeverințe nu pot fi valorificate întrucât nu cuprind elementele necesare calculului pensiei, prevăzute la art. 139 alin. (1) și art. 155 din Legea nr. 360/2023.
Ce date trebuie să conțină adeverințele prin care se dovedesc sporurile primite, pentru a fi calculate la pensie
- datele de identificare a persoanei;
- denumirea unităţii;
- perioada în care s-a lucrat, cu indicarea datei de începere şi de încetare a raportului de muncă;
- funcţia, meseria sau specialitatea exercitată;
- denumirea sporurilor, procentul sau suma acordată;
- perioada în care a primit sporul şi temeiul în baza căruia s-a acordat;
- adeverinţele vor purta număr, data eliberării, ştampila unităţii, precum şi semnătura celui care angajează unitatea sau a persoanei delegate în acest sens de conducerea unităţii.
Adeverinţele privind sporurile cu caracter permanent acordate în perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001 se vor prezenta numai în situaţiile în care aceste sporuri nu sunt înregistrate în carnetul de muncă.
Informații importante despre valorificarea adeverințelor privind sistemul public de pensii
Având în vedere prevederile art.139 din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, începând cu data de 1 septembrie 2024, venitul lunar realizat, brut sau net, asupra căruia s-a datorat, potrivit legii, contribuția la bugetul asigurarilor sociale pana la 01.04.2001, se dovedește prin adeverințe întocmite conform modelului prevăzut în anexa 6.
Adeverințele sunt eliberate pe baza ștatelor de plată, de către angajatori, deținătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice care au dreptul legal de a certifica aceste date, în original.
Nu este necesară depunerea adeverințelor la dosarul de pensie dacă sumele realizate de către pensionarii din sistemul public de pensii sunt înregistrate în stagiul de cotizare după data de 01.04.2001
Pensionarii din sistemul public de pensii care au contribuit la bugetul de asigurări sociale înainte de 01.04.2001 și au adeverințe cu sporuri nepermanente (orele suplimentare, primele în bani, acord global și cel de al 13-lea salariul etc) și nevalorificate depuse la dosarul de pensie, vor fi luate în calcul, dacă îndeplinesc condițiile de legalitate, la dată intrării în vigoare a Legii nr.360/2023 și se vor recalcula din oficiu, în termen de 6 luni de la dată intrării în vigoare a legii;
Pensionarii din sistemul public de pensii care au adeverințe cu venituri realizate anterior 01.04.2001 sau care nu sunt întocmite corect, vor prezența la dosarul de pensie adeverințe care să respecte modelul prevăzut în anexă din Ordinul MMPS nr.487/2021 în vederea recalcularii;
Adeverințele privind veniturile suplimentare care au fost valorificate în temeiul hotărârilor judecătorești definitive nu mai pot fi redepuse la dosarul de pensie, în vederea recalcularii pensiei în temeiul Legii nr.360/2023, potrivit Casa de Pensii a Municipiului București (CPMB).
Ce înseamnă termenul de 6 luni menționat în vederea recalculării pensiei
Acest termen a fost introdus de legiuitor în sarcina caselor teritoriale de pensii pentru a realiza recalcularea din oficiu, în dosarele în care au fost depuse adeverințe anterior datei de 1.09.2024.
Acest aspect nu înseamnă că după cele 6 luni pensionarii nu mai pot depune adeverințe însoțite de cereri prin care să se solicite recalcularea pensiei. Termenul de acordare a noilor drepturi, în acest caz, va fi luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.
Editor : C.S.