Consilierii președintelui ales Donald Trump recunosc acum că va mai dura cel puțin câteva luni pentru a încheia războiul din Ucraina, o diferență față de promisiunea făcută de republican de a pune capăt conflictului în 24 de ore după el ajunge la Casa Albă, relatează Reuters. De altfel, doi apropiați ai lui Trump spun că promisiunea acestuia a fost o retorică de campanie și o subestimare a complexității conflictului.
Aceste evaluări coincid cu declarațiile viitorului emisar al lui Trump pentru Rusia și Ucraina, locotenent-generalul în retragere Keith Kellogg, care a afirmat într-un interviu la Fox News săptămâna trecută că și-ar dori o „soluție” pentru război în 100 de zile, mult peste termenul inițial stabilit de președintele ales.
Cu toate acestea, chiar și termenul extins al lui Kellogg a fost considerat „mult, mult prea optimist” de John Herbst, fost ambasador al SUA în Ucraina.
„Pentru ca acest lucru să funcționeze, Trump trebuie să-l convingă pe Vladimir Putin că există dezavantaje în a rămâne de neclintit”, a spus Herbst.
Înainte de victoria sa din 5 noiembrie, Trump a spus de zeci de ori că va încheia un acord între Ucraina și Rusia încă din prima zi de mandat, sau chiar mai devreme. Iar în octombrie și-a schimbat retorica și a afirmat că ar putea rezolva războiul „foarte repede”, fără a oferi un termen precis.
În plus, președintele ales a declarat, de asemenea, că încheierea războiului din Ucraina va fi mai dificilă decât obținerea unui armistițiu în Gaza.
„Cred că, de fapt, mai dificilă va fi situația Rusia-Ucraina”, a spus Trump când a fost întrebat despre Gaza într-o conferință de presă din luna decembrie.
Rusia a transmis semnale mixte privind un posibil acord de pace, salutând discuțiile directe cu Trump, dar respingând unele dintre ideile propuse de consilierii acestuia ca fiind impracticabile.
Kremlinul a refuzat să comenteze termenul actualizat al echipei lui Trump și nici reprezentanții administrației în formare a lui Trump și ambasada Ucrainei la Washington nu au oferit un punct de vedere până acum.
Dificultăți în rezolvarea războiului
Rusia a obținut câștiguri semnificative pe câmpul de luptă în ultimele luni. Deși aceste câștiguri au venit pe fondul unor pierderi de vieți omenești și materiale, mulți analiști susțin că Putin are un interes în amânarea unui acord, deoarece încearcă să controleze o parte mai mare a Ucrainei.
Herbst a subliniat comentariile făcute la începutul lunii de ambasadorul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, care a declarat că planurile de pace propuse de consilierii lui Trump nu erau „ceva de interes”.
Deși detaliile planului de pace al lui Trump sunt încă în analiză, consilierii săi susțin, în general, renunțarea la posibilitatea aderării Ucrainei la NATO și înghețarea actualelor linii de front.
Cei mai mulți dintre consilierii de rang înalt ai lui Trump susțin, de asemenea, oferirea unei garanții materiale de securitate Ucrainei, cum ar fi crearea unei zone demilitarizate patrulate de trupe europene.
Până în prezent, echipa lui Trump nu a avut un progres constant în încercările de a încheia războiul, iar acest lucru evidențiază cât de complicat este să transformi promisiunile făcute în timpul campaniei într-o acțiune diplomatică reală și eficientă, explică sursa citată.
Ministerul de Externe al Ucrainei a invocat preocupările SUA legate de încălcarea Actului Logan, care limitează capacitatea cetățenilor privați de a negocia cu guverne străine.
„Nu cred că este potrivit să mă întâlnesc cu (Putin) înainte de data de 20, ceea ce urăsc, pentru că în fiecare zi mor mulți, foarte mulți tineri”, a spus Trump într-o conferință de presă săptămâna trecută.
Între timp, oficialii administrației în formare a lui Trump de la Departamentul de Stat, Consiliul Național de Securitate și alte agenții încă analizează cine are autoritate și contribuție în privința diferitelor probleme geopolitice, a declarat pentru Reuters unul dintre consilierii pe politică externă ai lui Trump.
Editor : Andreea Stanciu