Coreea de Sud a anunţat vineri că a finalizat dezvoltarea unui nou interceptor de rachete balistice, adăugând un strat suplimentar sistemelor de apărare desfăşurate pentru a proteja ţara împotriva ameninţărilor cu rachete provenind din Coreea de Nord, informează Reuters.
O dezvoltare ce survine după ce regimul de la Phenian a desemnat Coreea de Sud drept „stat ostil”, care nu mai este un partener având drept obiectiv unificarea, punând astfel capăt unor decenii de politică şi escaladând dramatic tensiunea cu o retorică ostilă de-a lungul întregului an.
Racheta sol-aer cu rază lungă de acţiune (L-SAM) este concepută pentru a intercepta rachete balistice sau aeronave care zboară la altitudini mai mari de 40 km, în faza finală a coborârii, a declarat Ministerul Apărării de la Seul.
Dezvoltată într-o perioadă de zece ani, L-SAM va deveni operaţională peste câșiva ani, dar producţia de masă va începe în 2025, a adăugat ministerul într-un comunicat.
„Aceasta este o armă de ultimă oră care interceptează rachetele inamice la altitudini mari pentru a minimiza daunele la sol, extinzând capacităţile de apărare antirachetă ale armatei noastre la altitudini mai mari şi pe zone mai largi”, se arată în comunicatul citat.
Noul interceptor va îmbunătăţi racheta americană Patriot şi interceptorul de producţie proprie Cheongung II cu rază medie de acţiune, ambele operaţionale în prezent, a spus agenţia pentru dezvoltare apărării din Coreea de Sud.
La fel ca sistemul american THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), pe care îl găzduieşte Coreea de Sud, L-SAM foloseşte manevra „loveşte şi ucide”, bazându-se pe o tehnologie avansată pentru a-şi ajusta zborul ca să lovească ţintele inamice în zbor, potrivit ministerului.
Coreea de Nord a testat o serie de rachete balistice în ultimii cinci ani, avansând constant în privinţa arsenalului propriu, inclusiv rachete cu rază mai scurtă de acţiune concepute să lovească ţinte în Coreea de Sud, ţară pe care regimul de la Phenian a desemnat-o drept „inamic principal”.
Cele două Corei s-au ciocnit în lupte cu arme navale, iar în 2010 un atac de artilerie al Coreei de Nord a lovit o insulă sud-coreeană, însă regimul de la Phenian nu a tras încă o rachetă împotriva vecinul său din sud. În 2022, o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune trasă de pe coasta de est a Coreei de Nord a traversat la sud de graniţa maritimă de facto şi a aterizat în apele internaţionale, determinând Coreea de Sud să lanseze rachete drept contramăsură.
Citește și
Putin amenință să lovească Kievul cu rachete Oreșnik, „apoi face glume sovietice”: „Astăzi, în cursul zilei, totul este posibil”
Editor : S.S.