Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu se confruntă cu o consecință politică majoră în contextul votului cabinetului său de securitate privind acordul de încetare a focului încheiat între statul evreu și Hamas, scrie CNN.
Votul favorabil de vineri precede o întâlnire mai largă a guvernului pentru aprobarea acordului, care a primit o reacție din partea unor membri ai coaliției de guvernământ a lui Netanyahu.
Două partide de extremă-dreapta au amenințat că vor renunța la guvernare dacă înțelegerea va trece, o mișcare care ar putea fi catalizatorul pentru ca prim-ministru să-și piardă majoritatea în Knesset (Parlament).
Netanyahu s-a confruntat de mult timp cu presiuni internaționale și interne pentru a ajunge la un acord de eliberare a ostaticilor și de a pune capăt războiului din Gaza. Iar revenirea la putere a președintelui ales al SUA, Donald Trump, nu a făcut decât să adauge un sentiment de urgență pentru ca liderul israelian să încheie în sfârșit înțelegerea.
Ministrul Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, a amenințat că va retrage partidul său de extremă-dreapta Otzma Yehudit (Puterea Evreiască) din coaliția de guvernare a Israelului, dacă înțelegerea va fi încheiată. El a spus că acordul „învață Hamas că poate lua ostatici și poate ataca”.
Ben Gvir a îndemnat Partidul Sionismului Religios de extremă dreapta al ministrului de Finanțe. Bezalel Smotrich, să i se alăture. De asemenea, Smotrich a amenințat că va renunța dacă Netanyahu nu se întoarce la război în Gaza după prima fază a acordului. Nu este garantat că încetarea focului va dura dincolo de prima fază, dar negocierile ulterioare ar putea duce la retragerea completă a forțelor israeliene din Gaza.
Un ministru din propriul partid Likud al lui Netanyahu a amenințat că va demisiona dacă Israelul se retrage de pe coridorul Philadelphi, o fâșie îngustă de pământ de-a lungul graniței Egipt-Gaza, care s-a dovedit a fi un punct de conflict în discuțiile de încetare a focului. Amichai Chikli, ministrul diasporei și combaterii antisemitismului, este primul membru al partidului Likud care amenință că va renunța din cauza acordului.
Amenințările anunță probleme majore pentru Netanyahu. Niciun partid de extremă dreaptă nu are destui parlamentari în parlament pentru a prăbuși singur guvernul. Dar dacă ambele formațiuni părăsesc coaliția de guvernământ, asta ar putea răsturna guvernul. Cu toate acestea, liderul opoziției israeliene, Yair Lapid, i-a spus lui Netanyahu să nu-i fie „frică sau să se simtă intimidat”, insistând că prioritatea este implementarea unui acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor. Lapid i-a oferit lui Netanyahu o „plasă de siguranță” pentru a-și proteja guvernul de colaps. „Acest lucru este mai important decât orice dezacord pe care l-am avut vreodată”, a spus el.
Și contextul schimbării administrației din SUA are un rol major. Jurnalisul Matthew Chance de la CNN explică: „Amenințarea implicită a lui Trump că ar exista consecințe puternice dacă nu ar exista un acord Israel-Hamas înainte de învestirea sa din 20 ianuarie pare să aibă un efect important, nu în ultimul rând printre cei din guvernul israelian dornici să obțină sprijinul entuziast al lui Trump, pe măsură ce este gata să înceapă un al doilea mandat prezidențial al SUA”. O sursă diplomatică israeliană a declarat pentru CNN că este în interesul național al Israelului „să-l țină pe Trump fericit”.
Benjamin Netanyahu are o alegere dură de făcut: Fie cedează cererilor extremiste de dreapta de a reveni la război după o încetare a focului de 42 de zile, fie acceptă sprijinul opoziției politice și îi acordă practic drept de veto asupra viitorului său în funcție.
Editor : Ș.R.