Soldații dintr-o baterie de artilerie ucraineană de pe front au fost doar vag conștienți de rezultatele alegerilor din SUA. Bateria lor de artilerie trage zilnic asupra forțelor ruse – și se regăsește sub foc inamic aproape la fel de des. Chiar zilele trecute, una dintre plasele lor aeriene a prins o dronă rusească, scrie publicația The Independent.
„Sper că numărul de arme și cantitatea de tunuri pentru victoria noastră va crește”, a declarat comandantul unității, în vârstă de 39 de ani, cunoscut sub numele de Mozart, în orele dinaintea confirmării victoriei lui Trump. „Nu ne pasă cine este președintele, atâta timp cât nu ne taie ajutorul, pentru că avem nevoie de el”.
Deși alegerea lui Trump pune sub semnul întrebării sprijinul american pentru Ucraina – și, în cele din urmă, dacă Kievul poate învinge invazia Rusiei – soldații care folosesc rar conexiunea lor Starlink la internet au aflat rezultatele de la jurnaliștii Associated Press.
Mozart – care, la fel ca alți soldați, nu și-a dat numele în conformitate cu protocolul militar ucrainean și a dat porecle muzicale pozițiilor de pe câmpul de luptă – se numără printre numeroșii ucraineni care speră că Trump va menține linia în ceea ce privește sprijinul american pentru țara lor. Forțele ruse au înregistrat recent câștiguri în est, deși comandantul a descris situația de pe linia frontului ca fiind „statică”.
Sub Trump, Statele Unite au trimis pentru prima dată arme Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei, în 2017. Aceste rachete antitanc Javelin au fost cruciale pentru capacitatea Ucrainei de a respinge invazia la scară largă din 2022. Dar, în general, Trump se ferește de implicarea Statelor Unite în conflicte străine.
Trump, care și-a lăudat relația bună cu președintele Vladimir Putin și l-a numit pe liderul rus „destul de inteligent” pentru invadarea Ucrainei, a criticat în mod repetat sprijinul american pentru Ucraina. El l-a caracterizat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski drept „cel mai bun agent de vânzări de pe Pământ” pentru obținerea ajutorului american.
Mesajul lui Zelenski
Zelenski a fost printre primii lideri mondiali care l-au felicitat public pe Trump și a declarat că cei doi au discutat despre cum să pună capăt „agresiunii ruse împotriva Ucrainei” atunci când s-au întâlnit în septembrie.
„Apreciez angajamentul președintelui Trump față de abordarea „pace prin forță” în afacerile globale. Acesta este exact principiul care poate aduce practic pacea justă în Ucraina mai aproape. Am speranța că îl vom pune în aplicare împreună”, a scris el pe platforma socială X.
Trump a declarat în repetate rânduri că va încheia un acord de pace între Ucraina și Rusia în decurs de o zi dacă va fi ales, deși nu a spus cum. În timpul dezbaterii sale cu vicepreședintele Kamala Harris, el a refuzat de două ori să răspundă direct la întrebarea dacă dorește ca Ucraina să câștige – stârnind îngrijorarea că Kievul ar fi forțat să accepte condiții nefavorabile în orice negocieri pe care le va supraveghea.
„Vom găsi o soluție”
Aflat în prima linie a frontului în regiunea Harkiv din estul Ucrainei, Andrii, cunoscut sub numele de „Rodich” sau „Relativ”, era resemnat cu faptul că nu are nicio putere de a influența votul americanilor.
„Vom găsi o soluție, orice s-ar întâmpla”, a spus el.
„Suntem un scut între Europa și Rusia”, a adăugat el. „Alte țări nu înțeleg ce se întâmplă aici, ei văd la televizor și pentru ei este departe”.
Mai bine cedări de teritorii decât speranțe false
La Kiev, unde dronele rusești atacă aproape zilnic, Viktoriia Zubritska, în vârstă de 18 ani, a fost pragmatică în ceea ce privește așteptările sale de la viitorul președinte american. Ea crede că Ucraina va fi forțată să cedeze teritorii în schimbul păcii în timpul unei președinții Trump. Dar a spus că preferă acest lucru la ceea ce ea a numit speranța falsă oferită de administrația Biden.
„Vom trăi într-o lume a faptelor în care vom fi siguri de ceea ce ne așteaptă”, a spus studenta la drept. „Certitudinea și adevărul obiectiv sunt mult mai bune decât minciunile și viața în iluzii.”
Potrivit VoteCast, 74% dintre votanții care l-au susținut pe Harris au fost în favoarea continuării ajutorului pentru Ucraina, în timp ce doar 36% dintre votanții lui Trump au fost de acord. AP VoteCast este un sondaj al electoratului american realizat de NORC la Universitatea din Chicago.
Victoria lui Trump, văzută de la Bruxelles și de la Moscova
De asemenea, aliații americani din NATO au urmărit îndeaproape alegerile. Franța și Germania au organizat miercuri, la Paris, o reuniune de ultim moment la nivel înalt în domeniul apărării, pentru a discuta rezultatele, iar Ucraina va fi probabil un subiect central al reuniunii. Cele două puteri principale din Uniunea Europeană oferă un sprijin semnificativ Ucrainei pentru a o apăra împotriva războiului Rusiei.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, citând o „Rusie mai agresivă”, a invocat, de asemenea, motto-ul lui Trump de „pace prin forță”.
Rutte l-a lăudat pe Trump pentru munca depusă în timpul primului său mandat pentru a convinge țările din alianță să majoreze cheltuielile pentru apărare.
La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu are informații dacă Putin intenționează să îl felicite pe Trump, dar a subliniat că Moscova consideră SUA o țară „neprietenoasă”.
Peskov a reafirmat afirmația Kremlinului că sprijinul SUA pentru Ucraina echivalează cu implicarea sa în conflict, declarând reporterilor: „Să nu uităm că vorbim despre, țara neprietenoasă care este atât direct, cât și indirect implicată într-un război împotriva statului nostru”.
Editor : S.S.