Delegația Congresului SUA se va întâlni marți cu președintele interimar Ilie Bolojan și premierul Marcel Ciolacu. Republicani și democrați deopotrivă vor avea mai multe discuții cu oficialii români, inclusiv despre anularea alegerilor prezidențiale. „Suntem pregătiți și vom da răspunsuri în legătură cu ce s-a întâmplat”, spune consilierul prezidențial Cristian Diaconescu.
Ilie Bolojan va primi delegația SUA la Palatul Cotroceni în această dimineață, la ora 11:00.
Iar Marcel Ciolacu se va întâlni cu oficialii americani la Palatul Victoriei, la ora 16:00.
Cine sunt oficialii americani care au venit în România
Delegația americană este formată din membri ai ambelor partide majore din SUA – republicani și democrați. Vizita este condusă de Vern Buchanan, un reprezentant republican cu vechime în Congres, care activează din 2007 și ocupă funcția de vicepreședinte al influentei Comisii pentru Căi și Mijloace din Camera Reprezentanților.
- Vern Buchanan (republican, liderul delegației)
- Dina Titus (democrată)
- Lloyd Doggett (democrat)
- Ted Lieu (democrat)
- Neal Dunn (republican)
- Ilhan Omar (democrată)
- Anna Paulina Luna (republicană)
- Andy Ogles (republican)
Majoritatea membrilor delegației sunt politicieni cu experiență în Congresul SUA și se află în România pentru prima dată de la instalarea administrației Trump.
Delegația SUA, condusă de Vern Buchanan
Vern Buchanan este un republican cu o carieră îndelungată și solidă în legislativul american. Din 2007, el reprezintă un district de congres al statului Florida. În prezent, ocupă funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru Căi și Mijloace, din Camera Reprezentanților. Această comisie are un rol esențial, deoarece deține jurisdicția asupra sistemul de taxare și a modalităților de finanțare ale guvernului federal. Totodată, este responsabilă pentru gestionarea unor programe sociale importante, precum Social Security și Medicare.
Buchanan este cel mai longeviv membru republican din această comisie. De asemenea, el conduce subcomisia pentru sănătate și este președintele Parteneriatului pentru Democrație – o inițiativă bipartizană cu 20 de membri care colaborează cu peste 20 de țări din întreaga lume pentru a sprijini dezvoltarea unor parlamente funcționale și independente.
Înainte de a intra în politică, Buchanan a activat în mediul de afaceri timp de trei decenii și a deținut funcția de președinte al Camerei de Comerț din Florida.
„România va oferi răspunsuri și garanții”
Potrivit consilierului prezidențial Cristian Diaconescu, dialogul strategic dintre România și SUA continuă la nivel înalt, iar această vizită este „semnificativă”.
El a precizat că vor fi abordate subiecte precum strategia de securitate la Marea Neagră, inițiată de Congresul SUA anul trecut, dar și teme legate de alegerile anulate, despre care România va oferi răspunsuri și garanții.
„Vom discuta și despre alegerile anulate. Suntem pregătiți. Vom da și răspunsuri în legătură cu ce s-a întâmplat, dar și garanții în legătură cu ce se va întâmpla. E un pas înainte”, a declarat Cristian Diaconescu, la Antena3 CNN.
În ce privește securitatea României, el susține că, în prezent, există un dialog între România și SUA, explicând că „pe fond nu s-a schimbat nimic”, însă a avertizat că nu există „garanții pentru ziua de mâine” și că „nu trebuie să ne culcăm pe o ureche”.
Diaconescu a mai spus urmează și alte evoluții importante în relația bilaterală până la finalul lunii.
Vizita oficială a delegației SUA vine în contextul apropierii alegerilor prezidențiale și după blocarea de către SUA a ridicării vizelor pentru români.
Editor : C.L.B.