Donald Trump ar fi fost condamnat după tentativa eșuată de a se agăța de putere în 2020, dacă nu câștiga alegerile prezidențiale din SUA de anul trecut, potrivit procurorului special care l-a investigat. Raportul lui Jack Smith a fost publicat de Departamentul de Justiție marți dimineața, informează The Guardian.
După insurecția de la Capitoliul SUA din 6 ianuarie 2021, Smith a fost numit procuror special pentru a investiga eforturile lui Trump de a răsturna alegerile din 2020. Ancheta sa a culminat cu un raport detaliat transmis procurorului general Merrick Garland.
În raport, Smith afirmă că credea că dovezile sunt suficiente pentru a-l condamna pe Trump într-un proces, dar succesul său la alegerile din 2024 nu a făcut posibilă continuarea urmăririi penale.
„Opinia departamentului, potrivit căreia constituția interzice continuarea acuzării și urmăririi penale a unui președinte, este categorică și nu se referă la gravitatea infracțiunilor acuzate, puterea dovezilor guvernamentale sau meritele urmăririi penale, pe care biroul le susține pe deplin, ” scrie Smith. „Într-adevăr, biroul a apreciat că probele admisibile sunt suficiente pentru a obține și a cere o condamnare în proces.”
Trump a fost pus sub acuzare pentru rolul său în incitarea revoltei din 6 ianuarie, fiind acuzat de o comisie a Congresului că a participat la o „conspirație” și în cele din urmă fiind acuzat de Departamentul de Justiție pentru patru capete de acuzare, inclusiv „conspirație pentru subminarea” SUA. Trump a pledat nevinovat pentru toate acuzațiile.
După ce informațiile au fost făcute publice, Trump, într-o postare pe Truth Social, l-a numit pe Smith un „procuror idiot care nu a putut să-și judece cazul înainte de alegeri”. El a descris cazurile ca încercări motivate politic de a dăuna campaniei și mișcării sale politice. De asemenea, a calculat corect că ar putea ocoli legea, cu o revenire politică spectaculoasă și recâștigând Casa Albă.
Prima parte a raportului lui Smith subliniază meticulos presupusele acțiuni ale lui Trump, inclusiv eforturile sale de a face presiuni asupra oficialilor de stat, de a aduna alegători supleanți și de a încuraja susținătorii să protesteze împotriva rezultatelor alegerilor.
„În mod semnificativ, el a pretins măsuri electorale doar legiuitorilor și directorilor statali care îi împărtășeau afilierea politică și erau susținătorii săi politici și numai în statele pe care le-a pierdut”, a scris Smith în raport.
Raportul subliniază răspândirea persistentă de către Trump a afirmațiilor „în mod demonstrabil și, în multe cazuri, evident false”, despre alegerile din 2020. Acestea au servit drept bază pentru campania sa de presiune și au contribuit la atacul din 6 ianuarie.
Trump și echipa sa juridică au caracterizat raportul drept o „lovitură politică” menită să perturbe tranziția prezidențială și au purtat o luptă juridică prelungită pentru a preveni publicarea lui.
Smith, care a părăsit Departamentul de Justiție săptămâna trecută, a răspuns la acuzațiile lui Trump și a aliaților săi care spun că ancheta a fost motivată politic. El afirmă că echipa sa a funcționat exclusiv pe baza faptelor și a legii.
„Biroul meu avea o singură busolă: să urmeze faptele și legea oriunde vor duce. Nimic mai mult și nimic mai puțin. Pentru toți cei care mă cunosc bine, afirmația domnului Trump că deciziile mele ca procuror au fost influențate sau dirijate de administrația Biden sau de alți actori politici este, într-un cuvânt, de râs”, a spus Smith.
Procurorul recunoaște politica Departamentului de Justiție care interzice urmărirea penală a unui președinte în exercițiu, un factor care a dus în cele din urmă la renunțarea la acuzațiile împotriva lui Trump după victoria sa din 2024. Raportul face referire, de asemenea, la o hotărâre a Curții Supreme de extindere a imunității prezidențiale, ceea ce a complicat cazul.
Dar Smith a scris într-o scrisoare către procurorul general Garland, atașată raportului: „Deși nu am putut aduce în justiție acuzațiile, cred că echipa noastră a susținut problemele statului de drept. Cred în exemplul pe care echipa noastră l-a dat altora pentru a lupta pentru dreptate fără a ține cont de costurile personale”.
O a doua secțiune a raportului detaliază cazul lui Smith în care îl acuză pe Trump că a păstrat ilegal documente sensibile de securitate națională după ce a părăsit Casa Albă în 2021. Departamentul de Justiție s-a angajat să nu facă publică acea parte cât timp procedurile legale continuă împotriva a doi asociați ai lui Trump acuzați în acest caz.
Trump, care va fi învestit luni drept al 47-lea președinte, a fost condamnat săptămâna trecută la „eliberare necondiționată” pentru 34 de acuzații de falsificare a înregistrărilor comerciale în cazul Stormy Daniels.
Editor : M.I.