Noile sancțiuni americane au obligat China și India să nu mai găzduiască acum petroliere rusești, scrie Bloomberg, deși unele vapoare erau chiar în apele continentale și se pregăteau de descărcare.
Trei petroliere care transportă peste 2 milioane de barili de petrol rusesc plutesc în apele din largul coastei de est a Chinei și nu pot fi descărcate după ce Statele Unite au impus vineri, 10 ianuarie, noi sancțiuni asupra celor mai mari companii petroliere din Rusia.
Nava Huihai Pacific trebuia să ajungă la Dongjiakou, în provincia Shandong, la 15 ianuarie, după ce a încărcat aproape 770.000 de barili de țiței din portul Kozmino din Pacificul rusesc la începutul acestei luni. Cu toate acestea, nava și-a schimbat cursul în cursul weekendului și este acum amarată în larg, cu petrolul la bord.
Potrivit Bloomberg, această navă, împreună cu multe altele, a fost supusă celui mai agresiv pachet de măsuri care vizează exporturile de petrol rusesc de la invazia Ucrainei de la începutul anului 2022.
Un alt petrolier, Mermar, a părăsit Kozmino la 5 ianuarie cu peste 755.000 de barili de ESPO la bord și trebuia să facă escală în portul Yantai în această săptămână. Acum așteaptă în largul.
Un alt petrolier, Olia, a părăsit un port rusesc la 7 ianuarie cu aproape 709.000 de barili de aceeași calitate și trebuia să ajungă tot la Yantai, dar acum se află în Marea Galbenă.
Petrolierele nu descarcă la câteva zile după ce Shandong Port Group Co., care operează mai multe porturi din provincie, a cerut terminalelor să nu mai permită petrolierelor sancționate să acosteze sau să descarce mărfuri.
De asemenea, India intenționează să abandoneze petrolierele care au fost sancționate de Statele Unite din cauza rolului lor în transportul de mărfuri pentru Rusia, ceea ce reprezintă un alt exemplu al impactului măsurilor Washingtonului asupra pieței mondiale a petrolului, scrie Bloomberg.
Un înalt oficial indian a declarat reporterilor că navelor sancționate nu li se va permite să descarce.
Oficialul, care a cerut să nu fie numit din cauza sensibilității problemei, a mai spus că efectele sancțiunilor vor fi resimțite în două luni.
Aprovizionarea cu petrol nu este o problemă. Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol are o capacitate de rezervă de 3 milioane de barili pe zi, iar furnizorii din afara OPEC, precum SUA, Canada, Brazilia și Guyana pot furniza cu ușurință mai mulți barili.
Totuși, rafinăriile indiene ar putea pierde reducerile de care au beneficiat la țițeiul rusesc în cazul în care livrările devin limitate.
Context
Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei SUA a impus sancțiuni asupra a două dintre cele mai mari companii petroliere din Rusia, Gazprom Neft și Surgutneftegas, precum și asupra furnizorilor de asigurări navale Ingosstrakh și AlfaStrakhovanie.
Potrivit Financial Times, măsurile includ includerea pe lista neagră a 183 de nave ale „flotei fantomă” implicate în exporturile de energie din Rusia.
În acest timp, trei petroliere cu peste 2 milioane de barili de petrol rusesc plutesc în apele din estul Chinei și nu pot fi expediate după ce SUA au impus vineri, 10 ianuarie, noi sancțiuni asupra celor mai mari companii petroliere din Rusia.
Editor : S.S.