Ilie Bolojan a explicat duminică seara, în exclusivitate la Digi24, modul în care vor fi făcute restructurările la Senat. Acesta a spus că se vor da concursuri și, spre exemplu, în aparatul de lucru al unei comisii, din cinci angajați vor rămâne doi. Președintele Senatului se întreabă retoric cum de unii nu sunt deranjați că iau un salariu fără sa facă nimic, ori chiar să nu vină la serviciu, în timp ce în sectorul privat „sunt oameni care trag din greu de dimineață până seara”.
Întrebat dacă se aștepta să fie huiduit de către unii angajați ai Senatului, Ilie Bolojan a spus că nu l-a „ surprins nemulțumirea angajaților într-o astfel de situație”.
Eu întotdeauna am fost un efemer într-o funcție, dar am încercat să nu trec degeaba pe acolo, și să-mi justific salariul pe care românii ni-l plătesc inclusiv nouă, celor care suntem pe funcții de conducere, dar și celor pe poziții de execuție.
„În acești ani am avut reașezări de făcut, măsuri de eficientizare în companii din subordinea primăriei, la termoficare, la compania de transport. Și nici acele măsuri nu au fost întotdeauna primite cu mari aplauze. Pentru că, în general, organizările produc neliniște. De ce produc neliniște? Pentru că oamenii se gândesc – oare se va proceda exact ca la angajare, adică pe pile?”, a adăugat Bolojan.
În ceea ce privește reducerea de personal, președintele Senatului a dat câteva exemple din organizarea actuală a aparatului de lucru din instituție.
„Ca să înțeleagă oameni foarte clar. Pe lângă fiecare comisie din Parlament – avem peste 20 de comisii în Senat – lucrează un corp tehnic de experți, care pot să fie șase, cinci, patru și așa mai departe. Și avem comisiile care au foarte multă activitate. Ce înseamnă activitate la comisie – îți vine un proiect de lege, trebuie să-l avizezi, sau trebuie să faci un raport. Unii au 700 de legi care le-au trecut prin comisie de-a lungul ciclului trecut. Deci au făcut peste 700 de rapoarte, nu știu câte avize, și au cinci persoane la o comisie, să spunem de buget, sau juridică. Și am comisia de regulament, care a avut 14 rapoarte în 4 ani de zile și are tot cinci persoane.
„Întrebarea este cum poți să stai, dar să iei un salariu. Nu te deranjează să iei un salariu fără să vii la serviciu?”
Sigur, întrebarea nu e ce au făcut ieri. Întrebarea este ce au făcut în ultimii 4 ani, și atunci nu trebuie să fii mare specialist ca să înțelegi că personalul nu a fost dimensionat în funcție de volumul de muncă. Vor rămâne doi, pentru că altfel, banii oamenilor efectiv sunt aruncați pe geam. Întrebarea este cum poți să stai, dar să iei un salariu? Nu te deranjează, să nu faci nimic? Nu te deranjează să iei un salariu fără să vii la serviciu, că ești în sectorul public?
În sectorul privat sunt oameni care trag din greu de dimineață până seara, se duc la muncă cu autobuzele, cu tramvaiele, nu poți să-ți imaginezi așa ceva. Și atunci normal că a fost un deranj, dacă tu ai fost obișnuit în această formulă. Vor fi niște concursuri”, a adăugat președintele Senatului.
Nu eu voi da aceste concursuri, ci aparatul tehnic. Din cei cinci funcționari care vor da concurs, vor rămâne doi
„Au două posibilități – să facă un concurs corect – asta le-am recomandat să facă – și să rămână cei mai buni doi oameni, sau pot să trântească concursul. Pot să facă și asta, pentru că e foarte greu să urmărești acest tip de concursuri. Ar putea să facă și asta, dar vor rămâne cu doi oameni care n-au niciun fel de capabilitate, și când vor trebui să facă totuși un raport pe trimestru, ăia n-o să știe să-l scrie și vor fi penibili. Asta se va vedea, și mă voi îndrepta atunci împotriva celor care au organizat concursul. Asta e cât se poate de clar”, a conchis Ilie Bolojan.
Editor : Liviu Cojan