Interesul vital al României rămâne păstrarea parteneriatului transatlantic, după învestirea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, a spus la Digi24 ministrul de Externe Emil Hurezeanu. El crede că România nu are motive de teamă și că trebuie să-și continue rolul „deja verificat” în relația cu SUA, NATO și UE.
„România și Statele Unite au un parteneriat strategic din 1997, așa cum este deja definit în declarațiile mutuale bilaterale de mai multă vreme, robust și durabil, a fost pus la încercare de ani de zile. E vorba de o cooperare strânsă, o cooperare în domeniile securității internaționale, inclusiv după începerea războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei. E vorba de cooperare în domeniul securității energetice, care astăzi, inclusiv în noua viziune comunicată de președintele Trump, este de fapt echivalentul unei forme de securitate națională foarte importantă.
Aceste legături au fost stimulate prin intrarea noastră în programul Visa Waiver, care dincolo de facilitarea călătoriilor românilor în Statele Unite fără viză, este un parteneriat de securitate, pentru că aici, în discuțiile, în dialogul strategic care a avut loc între cele două țări în ultimii doi ani, s-a discutat în mod prioritar de securitatea frontierelor, de migrația ilegală”, a spus Hurezeanu.
„Este vorba de strategii ample, e vorba de mutații importante, majore, care au o legătură în primul rând cu ceea ce se va întâmpla de acum încolo în Statele Unite. Principalul interes extern al Statelor Unite ține de Statele Unite. Deci Statele Unite își redimensionează, își reconfigurează paradigma de interese interne. Ne gândim aici la combaterea migrației ilegale, la relațiile cu vecinii, la o anumită formulă de stimulare a investițiilor americane în America, dar și când e vorba de relațiile externe, interesele americane primează și aici”, a adăugat el.
„Sigur că facem parte dintr-un parteneriat strategic mult mai complex. Dincolo de parteneriatul bilateral pe care îl avem cu Statele Unite, facem parte din parteneriatul Uniunea Europeană-Statele Unite. Și apartenența noastră la NATO, unde Statele Unite sunt membru fondator, cel mai important, ține tot de un parteneriat strategic. Acest parteneriat multiplu, care este parteneriatul transatlantic, trebuie să fie în continuare obiectivul nostru, păstrarea lui, consolidarea lui, concentrarea intereselor noastre de politică și internă și externă în aceast ă paradigmă a păstrării parteneriatul lui transatlantic. Aici este vorba și de relațiabilaterală, și de relațiile noastre cu alți membri importanți din Uniunea Europeană”, a explicat ministrul.
„Toți demnitarii americani care au făcut declarații până acum au fost mai degrabă prudenți, dar din prudența lor se pot descifra anumite tendințe.Ce vrea să facă America? Să aibă o poziție primară, ofensivă într-un fel așa cum a avut până acum? Sau să aibă o poziție defensivă de care toți partenerii europeni ai Statelor Unite trebuie să-și mărească, între altele, capacitatea de apărare, cheltuielile bugetare de apărare. Referirile la războiul din Ucraina nu sunt nici ele foarte precise”, a mai spus Hurezeanu.
„Noi facem parte din spectrul mai larg al aliaților Statelor Unite, al membrilor Uniunii Europene și Alianței Nord-Atlantice. Avem atitudini, poziții comune. Nu cred că trebuie să avem temeri. Trebuie să fim foarte atenți la ce se întâmplă, să ne continuăm pozițiile, să ne continuăm rolul în relația cu Statele Unite. Acest rol este deja verificat, este un rol între aliați și parteneri într-o ecuație foarte strânsă. Ne comportăm normal în această relație, pentru că interesul vital, interesul național vital al României, este rămâne parteneriatul transatlantic”, a explicat el.
Editor : M.B.