Fostul comandant NATO James Stavridis a declarat, la CNN, că războiul Rusiei împotriva Ucrainei s-ar putea sfârși la masa negocierilor prin preluarea de către Rusia a 20% din teritoriul Ucrainei.
„Sper și cred că el (Trump – n.r.) va pune presiune pe ambele părți pentru a se așeza la masa negocierilor și se va termina ca Războiul din Coreea. Adică, Putin, din păcate, în lumea reală, va avea aproximativ 20% din Ucraina, partea pe care o deține în prezent, dar restul Ucrainei este de 80%, toate aceste resurse, marea majoritate a populației, vor rămâne democratice, libere”, a declarat amiralul.
Comentând declarația lui Trump cu privire la încheierea războiului din Ucraina în 24 de ore, el a spus că va fi primul care va vota în cazul în care este nominalizat la Premiul Nobel pentru pace.
El a adăugat că Ucraina va obține, de asemenea, „drumul spre NATO, poate în trei până la cinci ani”.
Întrebat de Newsweek despre cât timp ar putea continua discuțiile atunci când Trump va prelua funcția de președinte al Statelor Unite, Staspridis a spus: „Țineți cont de faptul că soluționarea prin negocieri nu este ceea ce Statele Unite pot impune, ci ucrainenii și rușii ar trebui să convină ei înșiși”, transmite nv.ua.
Planul lui Trump pentru Ucraina – ce se cunoaște
Donald Trump a promis în repetate rânduri că va pune capăt războiului din Ucraina în trei sau chiar într-o singură zi în cazul realegerii sale ca președinte. El a dat asigurări că ar putea face acest lucru înainte de inaugurarea oficială, în ianuarie 2025.
La 6 noiembrie, The Wall Street Journal a relatat că consilierii lui Donald Trump au prezentat diferite versiuni ale planului pentru înghețarea efectivă a liniei frontului în Ucraina. Una dintre acestea prevede refuzul aderării Ucrainei la NATO timp de 20 de ani.
Potrivit publicației, acest plan include înghețarea liniei frontului și crearea unei zone demilitarizate de aproape 1.300 km. În plus, acesta prevede abandonarea a aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei pe care țara agresoare l-a confiscat.
La 7 noiembrie, relatările arătau că Biroul președintelui Ucrainei se îndoia de acest plan.
„În general, putem spune că planurile reale ale președinților puțin probabil să fie anunțate în ziare”, a comentat Dmytro Lytvyn, consilierul președintelui Ucrainei pe probleme de comunicare, cu privire la informații.
The Economist a relatat că oficialii din Ucraina se bazează pe două formulări publice ale „planului lui Trump”.
La rândul său, The Telegraph arăta că planul lui Trump ar putea prevedea desfășurarea de trupe europene și britanice într-o zonă tampon de 1.200 de kilometri între armatele rusă și ucraineană.
Editor : A.C.