Franța a cheltuit anul trecut 1,23 milioane de euro pe tot felul de beneficii pentru 11 dintre foștii săi premieri, o creștere cu 27% față de 2022, potrivit documentelor obținute de o deputată de dreapta Marie-Christine Dalloz și împărtășite cu POLITICO.
Documentele au arătat că Dominique de Villepin, Jean-Pierre Raffarin și Lionel Jospin au fost printre cei mai costisitori foști premieri. Aceste cifre nu includ pensiile și costurile de securitate, care sunt plătite de Ministerul de Interne.
Foștii premieri beneficiază de un decret semnat în 2019 de premierul de atunci Edouard Philippe care le acorda foștilor premieri astfel de beneficii pentru o perioadă de 10 ani după părăsirea funcției. Beneficiile nu se aplică foștilor premieri dacă dețin alte funcții guvernamentale și nu depășesc vârsta de 67 de ani. Limita de vârstă nu se aplică premierilor care au ocupat funcția înainte de 2019, când un decret anterior le-a acordat beneficiile pe viață.
În timp ce Dalloz a admis că cheltuielile nu sunt extravagante, ea i-a îndemnat totuși pe foștii șefi de guvern ai Franței să fie mai puțin cheltuitori în următorii ani, din cauza deteriorării situației financiare a Franței. Legislatorii dezbat în prezent un buget pentru 2025 care urmărește să reducă cheltuielile cu 40 de miliarde de euro și să aducă alte 20 de miliarde de euro prin impozite.
„Unul sau doi mă preocupă mai ales, cu atât mai mult cu cât fac adesea comentarii la emisiunile de televiziune”, a spus Dalloz miercuri, când și-a dezvăluit activitatea comisiei de finanțe a parlamentului.
Deși Dalloz nu a dat nume, era clar că se referea la de Villepin, politicianul francez care a câștigat recunoaștere mondială pentru discursul său pasionat împotriva războiului din Irak la Organizația Națiunilor Unite în 2003 și care mai târziu a servit ca prim-ministru sub conducerea lui Jacques Chirac din 2005 până în 2007. De Villepin este comentează frecvent pe probleme interne și externe la radioul și televiziunea franceză. Acum conduce Villepin International, o firmă de consultanță care consiliază lideri mondiali.
Franța a acordat 6.287 de euro pe cheltuieli cu mașina și 191.252 de euro pe costuri cu personalul, iar în total 197.540 de euro pentru de Villepin în 2023 – mai mult decât orice alt fost prim-ministru. Raffarin, a cărui afacere prosperă în special în China, a primit 167.467 euro, fiind înaintea lui Lionel Jospin, care a cheltuit 162.012 euro.
Și alții au costat statul mai mult de 100.000 de euro, printre care Manuel Valls, François Fillon, Bernard Cazeneuve și Edouard Balladur. Contribuabilii au cheltuit mult mai puțin cu Alain Juppe, Jean-Marc Ayrault și Edith Cresson. Jean Castex, care acum conduce rețeaua RATP de transport public din regiunea franceză, a fost cel mai puțin costisitor. Nu a avut cheltuieli cu personalul, iar cheltuielile cu automobilul lui au fost de doar 3.607 euro.
Foștii prim-miniștri Gabriel Attal, Elisabeth Borne, Laurent Fabius și Philippe — care intenționează să candideze la președinție la următoarele alegeri — nu se află pe listă. Borne era încă prim-ministru în 2023, iar Attal a fost nominalizat până în 2024, în timp ce Fabius și Philippe au ocupat alte funcții publice, ceea ce îi împiedică deocamdată să beneficieze de aceste beneficii.
Banii cheltuiți pe foștii prim-miniștri au depășit cu puțin banii cheltuiți pe beneficii pentru cei doi foști președinți în viață ai Franței, Francois Hollande și Nicolas Sarkozy.
Franța a cheltuit 1,08 milioane de euro pentru personal, birouri, echipamente informatice, logistică, călătorii și divertisment pentru duo anul trecut, o scădere cu 12% față de 2022.
Editor : M.I.