Ministrul polonez pentru afaceri digitale a prezentat luni un proiect de lege despre care afirmă că este menit să combată conţinuturile ilegale pe internet şi care va permite blocarea acestora fără o decizie judiciară, proiect considerat de opoziţia conservatoare o încercare de reducere la tăcere a vocilor critice prin cenzurarea internetului.
Vorbind la o conferinţă de presă, ministrul Krzysztof Gawkowski a spus, potrivit agenţiei EFE, că noua legislaţie „are ca obiectiv combaterea conţinuturilor ilegale pe internet, inclusiv a informaţiilor false, dar cu respectarea deplină a drepturilor fundamentale”, scrie Agerpres.
În prezent, a amintit acelaşi ministru, „conţinuturile ilegale publicate pe website-urile poloneze sunt evaluate numai de administratorii acelor website-uri şi aceştia sunt cei care decid dacă le elimină sau nu”. Dar, odată cu noua lege, preşedintele Oficiului de Comunicaţii Electronice (UKE) va avea puterea să blocheze orice conţinut online după o evaluare cuprinsă între 2 şi 21 de zile, fără vreo implicare a unui tribunal şi nici a persoanei care a publicat respectivul conţinut.
Guvernul condus de liberalul pro-european Donald Tusk invocă în acest demers Legea Serviciilor Digitale a UE, ce permite blocarea conţinuturilor pe internet dacă se consideră că acestea „încalcă drepturile personale ale oricui, drepturile de proprietate intelectuală sau constituie un act interzis, îl elogiază ori incită” la un asemenea act.
Atât opoziţia poloneză cât şi mai mulţi jurişti au exprimat îndoieli serioase referitor la noua lege propusă de guvernul premierului Tusk, considerând că aceasta deschide calea cenzurii şi a abuzului de putere.
Aceasta este o lege a „cenzurii pe internet” care urmăreşte „să reducă la tăcere vocile disidente şi să controleze informaţia”, a remarcat Mariusz Blaszcazk, preşedintele grupului parlamentar al principalului partid de opoziţie, formaţiunea Lege şi Justiţie (PiS).
Anunţarea noii legi survine după ce acelaşi ministru însărcinat cu chestiunile digitale a susţinut săptămâna trecută că Rusia desfăşoară un „război cibernetic” împotriva Poloniei şi că a fost identificat un grup „având legături cu serviciul militar rus de informaţii” care urmărea să răspândească informaţii false cu obiectivul de „a rupe coeziunea pe scena politică în Polonia” în perspectiva alegerilor prezidenţiale din luna mai.
Formaţiunea Lege şi Justiţie, care a condus Polonia opt ani la rând şi a fost în tot acest timp în conflict permanent cu Bruxelles-ul din cauza politicilor conservatoare şi suveraniste promovate de guvernele sale, a trecut în opoziţie după ce a pierdut majoritatea în urma alegerilor din octombrie 2023. De atunci, între actuala şi fosta putere se dă o luptă politică ce are ca principale mize justiţia şi presa, iar guvernul liberalului Tusk are o coabitare dificilă cu preşedintele conservator Andrzej Duda, dar coaliţia de guvernare a premierului caută să obţină puterea deplină prin câştigarea alegerilor prezidenţiale la care candidează cu primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski.
Editor : B.E.