Ilie Bolojan a trimis, miercuri Parlamentului, spre reexaminare legea care aprobă ordonanța de urgență a Guvernului 153/2024 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale. Președintele interimar invocă faptul că procedural, proiectul a trecut prin Camera Deputaților ca lege organică, însă la Senat a fost adoptată ca lege ordinară.
„În ceea ce privește parcursul legislativ al acestei legi de aprobare, la Camera Deputaților, în calitate de primă Cameră, potrivit fișei legislative, legea a fost calificată ca organică”, legea fiind adoptată tacit, pentru că a depășit termenul de adoptare de 30 de zile. (…)
Cu toate acestea, „la cea de-a doua Cameră, Comisia pentru administrație publică a Senatului, comisie sesizată în fond, (…) a calificat legea ca fiind de competența decizională a Senatului și făcând parte din categoria legilor ordinare, iar „legile ordinare și hotărârile se adoptă cu votul majorității membrilor prezenți din fiecare Cameră”.
Proiectul a fost adoptat de Senat cu 66 de voturi pentru, 51 contra și două abțineri dintr-un număr de 119 senatori prezenți din totalul de 134 de senatori.
Totuși „votul din plenul Senatului, în calitate de Cameră decizională, asupra legii de aprobare a OUG nr. 153/2024 a corespuns majorității simple a membrilor prezenți, majoritate necesară adoptării legilor cu caracter ordinar, actul normativ fiind atestat ca făcând parte din categoria legilor ordinare”, mai argumentează Bolojan, în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului.
„De altfel, ordinea camerelor – astfel cum a fost parcursă de legea supusă reexaminării, respectiv Camera Deputaților, în calitate de primă Cameră sesizată și Senatul, în calitate de Cameră decizională – nu își găsește justificare decât prin prisma admiterii caracterului organic al legii”, conform sursei citate.
Ce ministere și autorități sunt reorganizate
Actul normativ trimis Parlamentului pentru reexaminare are ca obiect de reglementare măsuri care vizează schimbări legislative privind înfiinţarea, organizarea şi reorganizarea administraţiei publice centrale.
Astfel, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, înfiinţat prin preluarea Ministerului Educaţiei, va avea în subordine Autoritatea Naţională pentru Cercetare, instituţie care va prelua patrimoniul, personalul, posturile şi activităţile aferente domeniului cercetare, aflate în prezent la MCID.
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale preia, prin protocol, personalul, patrimoniul, posturile şi activitatea aferente domeniilor familiei şi tineretului de la Agentia Naţională pentru Sport. Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţiei trece din subordinea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Șanse în subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale.
Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi trece din subordinea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Șanse în subordinea
Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Cancelaria Prim-Ministrului. Această instituţie va fi finanţată prin bugetul Secretariatului General al Guvernului. Casele de cultură studenţeşti, respectiv Complexul Cultural Sportiv Studenţesc „Tei” din Bucureşti, trec din subordinea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Șanse în subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale.
Direcţiile judeţene pentru familie şi tineret, respectiv Direcţia pentru Familie şi Tineret a Municipiului Bucureşti, servicii publice deconcentrate, cu personalitate juridică, trec din subordinea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse în subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale.
Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării se reorganizează prin divizare totală şi îşi încetează activitatea, prin împărțirea întregului său patrimoniu, personal şi al activităţii.
Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului se înfiinţează prin preluarea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi a componentei digitalizare de la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID).
Autoritatea pentru Digitalizarea României trece din subordinea Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, care se va desfiinţa, în subordinea Ministerului
Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului.
Editor : A.P.