Peste 370 de milionari și miliardari din 22 de țări diferite au semnat o scrisoare intitulată „We Must Draw The Line” (Trebuie să tragem linie), publicată după învestirea președintelui miliardar Donald Trump. În scrisoare, ei îi îndeamnă pe liderii aleși să se gândească la efectul dăunător al bogăției extreme asupra democrațiilor și societății noastre. Aproape două treimi dintre milionari consideră că influența ultra-bogaților asupra președinției lui Trump reprezintă o amenințare la adresa stabilității globale, scrie La Libre Belgique.
Belgianul Bruno Fierens, unul dintre numeroșii acționari ai grupului Ackermans&van Haaren, a semnat și el scrisoarea. „În calitate de persoană bogată, pot vedea foarte clar că sistemul în care trăim îi avantajează în principal pe cei care sunt cei mai bogați”, subliniază el. „Această dinamică trebuie să se schimbe, iar în Belgia, ca și în multe alte țări, politicienii trebuie să înceteze să mai refuze să facă față problemei. Pentru binele nostru al tuturor, trebuie să facem față problemei și să punem în aplicare modele fiscale mai echitabile.”
Ultra-bogații au intervenit nepotrivit în alegerile din SUA
În același timp, un sondaj realizat pentru asociația Patriotic Millionaires International ilustrează îngrijorarea crescândă a multor milionari și miliardari cu privire la influența anumitor persoane bogate asupra președintelui american Donald Trump.
Două treimi dintre cei intervievați au considerat că ultra-bogații au intervenit în mod nepotrivit în alegerile din SUA.
Mai mult de 70% au fost de acord că ultra-bogații influențează în mod disproporționat opinia publică prin controlul pe care îl exercită asupra mass-media și a rețelelor de socializare, utilizează legea pentru a-și servi propriile interese și cumpără acces la factorii de decizie politică.
Influența ultra-bogaților duce la o scădere a încrederii publicului în diverse instituții
În plus, 70% consideră că influența ultra-bogaților duce la o scădere a încrederii publicului în instituții precum mass-media, sistemul judiciar și democrația însăși.
Dintre cei 2.902 milionari intervievați, o mare majoritate (70 %) sprijină creșterea impozitelor pentru cei mai bogați.
Avertismentul lui Biden
Într-un discurs recent de rămas-bun, președintele Biden a tras un semnal de alarmă privind formarea unei oligarhii în Statele Unite. În capitala națiunii, însă, oligarhii sunt deja aici și dau buzna pe piața imobiliară de lux, scrie The New York Times.
Elon Musk, cu o avere impresionantă de 429 de miliarde de dolari, ocupă primul loc în acest top, fiind urmat de Trump, cu o avere estimată la 6,8 miliarde de dolari.
În Washington, puterea politică a fost întotdeauna mai importantă decât banii, dar acum aceștia sunt mai interconectați ca niciodată, miliardarii sunt hotărâți să transforme capitala într-o veritabilă fortăreață a elitei financiare. Trump a promis că va apăra clasa muncitoare americană, dar în loc să susțină această promisiune, a plasat o parte dintre cei mai bogați donatori ai săi în funcții cheie, care acum vor controla industriile ce le-au adus averea.
John D. Rockefeller nu a condus campania lui McKinley și nu s-a mutat în Casa Albă
„Este tentant să comparăm această perioadă cu epoca Gilded Age, dar John D. Rockefeller nu a condus campania lui McKinley și nu s-a mutat în Casa Albă”, a comentat Michael Waldman, fostul șef de discursuri al președintelui Bill Clinton. El se referea la Musk, care a cheltuit peste 250 de milioane de dolari pentru a-l ajuta pe Trump să câștige, și care are un birou chiar în complexul Casei Albe.
Editor : Marina Constantinoiu