Premierul slovac Robert Fico a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate , după ce serviciile de securitate au primit informații cu privire la o lovitură de stat iminentă cu implicarea unor „experți străini” care au contribuit la lansarea „revoluțiilor” din Georgia și Ucraina, transmite dennikn.sk.
Fico a anunțat că este pregătit pentru orice „dar țara nu poate fi răsturnată”. Potrivit acestuia, „specialiști” străini au sosit deja în Slovacia. El a spus că încercările de răsturnare a autorităților legitime ar putea fi realizate prin organizarea de proteste de stradă și prin preluarea clădirilor administrative. Sesiunea Consiliului de Securitate este programată pentru joi, va participa și președintele slovac Peter Pellegrini.
Miercuri, reprezentanții partidelor de opoziție pro-occidentale din Slovacia au depus din nou o propunere de vot de neîncredere în guvernul Fico. Aceștia speră ca Consiliul Național (parlamentul unicameral) să voteze pe această temă în termen de șapte zile. Anterior, prim-ministrul însuși a acuzat partidul de opoziție Slovacia Progresistă că plănuiește o lovitură de stat în țară, la fel ca ceea ce s-a întâmplat în Ucraina.
De asemenea, prim-ministrul a remarcat că reprezentanții acestei formațiuni pun interesele Kievului mai presus de cele naționale.
La întâlnirea lor din 17 ianuarie cu Vladimir Zelenski, aceștia au promis că, în cazul victoriei lor, partidul va sprijini aderarea Ucrainei la NATO și va trimite trupe slovace pe teritoriul acesteia.
Liderul opoziţiei slovace Michal Simecka a lansat marţi o încercare de a destitui guvernul naţionalist de stânga printr-o moţiune de cenzură, acuzându-l pe premierul Robert Fico că pregăteşte terenul pentru retragerea ţării din sale din Uniunea Europeană.
În decembrie anul trecut, Robert Fico s-a întâlnit la Moscova cu preşedintele Vladimir Putin, într-o vizită neanunţată, pentru a discuta despre războiul din Ucraina şi situaţia livrărilor de gaz. De asemenea, el a călătorit în China, Brazilia şi Turcia pentru a dezvolta relaţiile în cadrul unei politici externe pe care o numeşte multidirecţională.
Editor : A.R.