Premierul României a reacționat după ce mai multe piese din tezaurul dacic au fost furate de la muzeul Drents din Olanda. Marcel CIolacu cere ca piesele să fie recuperate rapid și să revină în siguranță în România. De asemenea, o reacție în acest caz a venit și de la ministerul Culturii.
Marcel Ciolacu l-a asigurat pe ministrul de Externe cu privire la faptul că Guvernul va oferi tot sprijinul pentru soluționarea rapidă a situației.
„Piesele din tezaurul dacic furate de la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, trebuie recuperate rapid de autorități și să revină în siguranță în România. Am încredere ca partea olandeză îşi va face treaba și îi vor prinde rapid pe hoți. Am discutat cu ministrul de Externe, domnul Hurezeanu, și l-am asigurat de întreg sprijinul Guvernului României pentru soluționarea rapidă a situației.
Aceste piese de o valoare inestimabilă trebuie să revină cât mai repede în patrimoniul românesc”, a transmis premierul într-o postare pe Facebook.
O reacție a venit și din partea ministerului Culturii care susține că toate piesele furate din expoziție erau asigurate. Este vorba despre Coiful de aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări din aur de la Sarmizegetusa Regia.
„În urma acestui jaf, au fost sustrase patru piese valoroase din expoziţie: coiful de aur de la Coţofeneşti (datat în secolele V-IV î.Hr.) şi trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.Hr.), unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul naţional al României”, transmite Ministerul Culturii.
Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislaţia românească şi standardele internaţionale privind organizarea expoziţiilor.
”Muzeul Naţional de Istorie a României este în contact permanent cu Muzeul Drents, autorităţile olandeze şi române, depunând toate eforturile necesare pentru a sprijini ancheta în curs şi pentru recuperarea urgentă a artefactelor furate. De asemenea, Ministerul Culturii din România a fost notificat imediat după incident şi colaborează îndeaproape cu instituţiile competente din Olanda şi România pentru a asigura recuperarea acestor piese de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul naţional”, precizează ministerul.
De asemenea, instituția arată că se află în contact permanent cu Muzeul Național de Istorie a României și Ministerul Afacerilor Externe şi partenerii olandezi şi asigură publicul român că va întreprinde toate demersurile pentru recuperarea bunurilor arheologice furate.
Editor : A.R.