Rusia este în discuții cu Khalifa Haftar, un comandant de război libian, pentru a muta mijloacele navale și echipamentele militare din Siria în țara nord-africană, în timp ce Kremlinul caută un punct de sprijin alternativ în Marea Mediterană, potrivit mai multor surse citate de The Times.
Khalifa Haftar, generalul care controlează zonele din estul Libiei, a fost sprijinit de forțele ruse pe care le-a înrolat în 2019, când a lansat un război împotriva guvernului recunoscut internațional de la Tripoli.
Mutarea navelor din portul Tartus la Tobruk
Haftar înclină acum să accepte o cerere rusă, a spus o sursă libiană, de a muta navele marinei din portul sirian Tartus la Tobruk, în Libia.
Rusia ar fi început deja transfere echipamente de la baza sa aeriană siriană Hmeimim către Libia, în timp ce își retrage forțele după răsturnarea președintelui Bashar al-Assad. Moscova și-a retras flota din baza navală din Tartus, care era formată din șase nave, deși păstrează trupe acolo. Navele par să fi ancorat în apele internaționale din largul Siriei, iar un oficial occidental a declarat că nu s-au îndreptat încă spre Libia, în timp ce Rusia continuă discuțiile cu noile autorități siriene cu privire la viitorul bazelor sale.
Siria a furnizat Moscovei singura sa bază aeriană din afara fostei Uniuni Sovietice, precum și o bază navală care a oferit Rusiei un punct de sprijin pe flancul mediteranean al NATO.
La apogeul desfășurării Rusiei în Siria, după ce a intervenit în 2015 pentru a-l sprijini pe Assad, acolo erau peste 8.000 de soldați și contractori privați, susținuți de zeci de avioane de luptă, elicoptere și sisteme avansate de apărare aeriană, cum ar fi S-400.
Rusia l-a susținut pe Khalifa Haftar în tentativa eșuată a ocupa capitala Libiei
Bazele siriene au acționat ca o rampă de lansare pentru expansiunea Rusiei în Libia în 2019 și pentru desfășurarea în alte țări africane, cum ar fi Mali și Republica Centrafricană. Rusia a mutat mai multe avioane de luptă de la Hmeimim la bazele aeriene libiene în acel an pentru a sprijini ofensiva eșuată a lui Haftar pentru ocuparea capitalei.
Moscova și-a păstrat forțele – în mare parte mercenari ruși legați de Kremlin – în Libia, după o încetare a focului, când țara a fost împărțită în zone de influență turce și rusești concurente.
Haftar și ofițerii săi din Armata Națională Libiană au început să fie totuși deranjați de ruși, care nu i-au respectat autoritatea. El a spus în repetate rânduri guvernelor americane și occidentale că dorește să le elimine prezența, dar că ar avea nevoie de o altă putere pentru a umple vidul lăsat în urmă, au spus doi oficiali occidentali.
Rusia merge pe sârmă după prăbușirea lui Assad
În ciuda cooperării cu Haftar în operațiunile de combatere a terorismului, SUA au refuzat să îi ofere echipamente precum sisteme de rachete sol-aer și alte arme. Rusia a fost, de asemenea, precaută față de Haftar, care este, de asemenea, văzut ca nedemn de încredere și încăpățânat de Egipt și Emiratele Arabe Unite, care i-au susținut efortul de război.
Rusia vede acum Libia ca un pariu mai sigur decât Siria, unde s-a luptat cu opoziția lui Assad până când rebelii au cucerit Damascul în această lună.
Editor : Ș.R.