Ambasadorul Rusiei în Marea Britanii nu neagă acuzațiile referitoare la senzorii ruși ascunși în mările din jurul țării, care ar avea scopul de a urmări submarinele nucleare britanice. Diplomatul a respins ideea că astfel de activități ale Rusiei reprezintă o amenințare pentru Regatul Unit.
„Nu am de gând să neg acest lucru, dar mă întreb dacă avem cu adevărat interes să urmărim toate submarinele britanice cu focoase nucleare foarte vechi și învechite. Toate aceste amenințări sunt extrem de exagerate”, a declarat ambasadorul rus în Marea Britanie, potrivit BCC.
Chestionat în continuare de jurnalist pe acest subiect, oficialul rus a punctat că neagă „existența amenințărilor la adresa Regatului Unit”.
„Această amenințare a fost inventată, absolut, nu există niciun fel de amenințare din partea Rusiei la adresa Regatului Unit”, a adăugat acesta.
Declarație ambasadorului rus vine în contextul unei investigații publicate de Sunday Times la începutul lunii aprilie, care detaliază descoperirea unor așa-ziși senzori ruși în mările din jurul Marii Britanii.
Investigația arată faptul că Rusia ar fi plantat dispozitivele pentru a încerca să obțină informații despre cele patru submarine Vanguard ale Regatului Unit, care transportă rachete nucleare.
Armata britanică a descoperit existența dispozitivelor și le-a considerat o potențială amenințare la adresa securității naționale, arată ziarul britanic, potrivit sursei citate.
Dispozitivele au fost caracterizate ca fiind parte a unui război hibrid sau a unei „zone gri”, purtat de președintele rus Vladimir Putin.
Acuzațiile vin după ce Marina Regală a publicat mai multe imagini în luna martie cu o navă de război rusă pe care a urmărit-o navigând în apropierea apelor britanice. Mai mult, secretarul Apărării a declarat în fața parlamentarilor, în luna ianuarie, faptul că Marina Regală a monitorizat o navă de spionaj rusă, despre care susține că ar fi fost folosită pentru a aduna informații și a cartografia infrastructura subacvatică a Regatului Unit.
Despre amenințările venite din partea Rusiei a vorbit și fostul ministrul al Apărării și al Afacerilor Externe , Tobias Ellwood. Acesta susține că utilizarea senzorilor a fost „doar jumătate din povețe” și punctează faptul că Rusia ar fi stabilit „platforme la distanță pe fundul mării” în largul coastei britanice, care acționează ca stații de reîncărcare pentru zeci de mini-submarine „pentru a cartografia rețelele noastre de cabluri submarine pentru sabotaj potențial”.
„La fel cum secretarul apărării a atras atenția asupra activităților navei de spionaj rusești Yantar care planează deasupra cablurilor noastre submarine, cei care amenință Marea Britanie sau aliații noștri să nu aibă nicio îndoială că ne vom apăra infrastructura submarină”, a declarat pentru BBC purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării.
Editor : A.R.