După trei luni de proteste, manifestanții din Serbia fac apel la o grevă generală. Guvernul amenință cu represalii. Serbia se află la o răscruce de drumuri, iar jurnaliștii de la Deutsche Welle se întreabă, într-o analiză amplă a situației, dacă este posibilă schimbarea.
„Corupția ucide!”. Acesta este mesajul dur din centrul protestelor care au loc în Serbia de trei luni și care nu dau semne de încetare.
Valul de nemulțumire declanșat de prăbușirea acoperișului intrării gării din Novi Sad în noiembrie anul trecut a făcut ca zeci de mii de cetățeni sârbi să iasă zilnic în stradă, cerând responsabilitate politică și penală pentru tragedia care s-a soldat cu 15 morți și a rănit grav alte două persoane.
Printre revendicări se numără publicarea tuturor documentelor şi contractelor legate de renovarea gării, dar şi creşterea bugetului pentru universităţi, încetarea atacurilor asupra protestatarilor şi transparenţa deplină în ancheta asupra accidentului de la Novi Sad.
Protestele cresc de la o zi la alta. Demonstrațiile, blocarea traficului și omagierea victimelor incidentului au devenit parte din viața de zi cu zi din întreaga țară.
Studenții au blocat aproape toate facultățile din cele mai mari trei universități naționale, cerând, printre altele, demisia premierului și a primarului din Novi Sad.
Un punct de cotitură
„Nu-mi pot imagina că vom părăsi baricadele fără să ne vedem revendicările îndeplinite. Acesta este, fără îndoială, un punct de cotitură. Este începutul sfârșitului”, a declarat Ana Djuric, o studentă din Novi Sad, pentru DW.
Luni, profesorii au organizat o grevă în Belgrad. Pe pancarta în formă de liliac din centru scrie „Nu pot ajunge, sunt la baricadă”.
Atacurile fizice asupra protestatarilor sunt din ce în ce mai frecvente. Tensiunea a atins apogeul joia trecută când un bărbat a intrat cu mașina în mulțime în timpul unui omagiu tăcut la Belgrad, lovind un student la drept care a fost spitalizat , suferind răni grave.
„Am fost zguduiți, dar acest lucru nu ne va speria. Nu va face decât să ne înfurie și mai tare”, spune Ana Djuric.
Apeluri la grevă generală
Incidentul a înfuriat și mai mult mulți cetățeni, provocând proteste mai ample chiar și în orașele mai mici din Serbia.
Studenții consideră că acesta este un indiciu că a sosit momentul pentru o grevă generală. Ei cred că totul trebuie să se oprească pentru a avea loc o schimbare reală. Mulți au răspuns deja apelului lor.
Asociația Baroului din Serbia a lansat o grevă de o săptămână, în timp ce unii angajați ai companiei de stat de electricitate se pregătesc, de asemenea, să intre în grevă. Potrivit surselor DW, lucrătorii medicali și artiștii din instituțiile publice se gândesc, de asemenea, să se alăture.
Profesorii au ieșit în stradă
Profesorii, cu sprijinul părinților, suspendă cursurile. Mii de cadre didactice au ieșit luni pe străzile Belgradului, nu doar pentru a protesta la adresa salariilor mici și a condițiilor de muncă precare, ci și pentru a-și arăta solidaritatea cu elevii.
Deși cele mai mari patru sindicate ale profesorilor din țară au ajuns la un acord cu guvernul sârb privind creșterile salariale și au declarat un moratoriu asupra grevelor, unele școli și profesori au refuzat să înceapă semestrul al doilea.
„Educația nu poate prospera într-o societate afectată de corupție sistemică. Educația nu poate prospera în timp ce factorii de decizie sunt plagiatori, falsificatori, uzurpatori și manipulatori”, a declarat Dusan Kokot, de la Sindicatul independent al lucrătorilor din învățământ din Serbia.
Spre deosebire de cele patru mari sindicate ale cadrelor didactice care negociază cu guvernul, sindicatul lui Kokot a declarat o încetare a activității pe termen nelimitat.
Amenințări cu concedieri
Premierul Milos Vucevic a avertizat că inspectorii vor fi trimiși în școlile care intră în grevă și a evocat posibilitatea concedierilor.
„Nu ameninț pe nimeni”, a declarat Vucevic. „Doar îi îndemn pe toți să nu se joace cu copiii și cu sistemul de învățământ”.
Doi inspectori și-au anunțat deja refuzul de a se conforma, invocând preocupări profesionale și etice. Într-o școală, toți membrii personalului au semnat o declarație în care afirmă că vor demisiona dacă vreun coleg se va confrunta cu repercusiuni.
Guvernul, în defensivă
Pe măsură ce protestele și solidaritatea dintre diferitele grupuri sociale cresc, Guvernul se confruntă cu cea mai importantă criză politică din cei 12 ani de guvernare.
Președintele sârb Aleksandar Vucic i-a acuzat pe protestatari de subminarea ordinii constituționale.
„Agenții străini sunt în spatele tuturor acestor lucruri, venind din mai multe țări occidentale. Știm acest lucru cu siguranță. Unii vin chiar din țări estice, făcând munca murdară pentru rețelele de informații occidentale”, a declarat el.
Vucic a propus ceea ce el a numit un „referendum consultativ” privind președinția sa, care nu ar fi neapărat obligatoriu pentru el. Opoziția a respins propunerea și a cerut în schimb un guvern de tranziție pentru a asigura alegeri corecte. Partidul Progresist Sârb (SNS), aflat la putere, a respins această idee și a lansat o campanie intitulată „Am încredere în Vucic”.
Ce se va întâmpla în continuare?
„Chiar și pentru guvern, un referendum ar fi o provocare semnificativă”, spune politologul Dusan Spasojevic. El prezice că ambele părți vor rămâne la luptele informale pentru putere.
Ce va urma Serbia de acum înainte este incert.
Pentru profesorul Ljubica Oparnica, răspunsul este clar: „Ei nu vor renunța ușor pentru că se bucură de privilegii imense. Acesta este motivul pentru care schimbarea pare imposibilă. Dar eu cred că acest Guvern se va prăbuși brusc, precum acoperișul căzut în gara din Novi Sad. Vom fi cu toții surprinși. Cred că au ajuns la capătul puterilor lor”.
Deși Dusan Spasojevic are o părere mai prudentă, el crede că nu există cale de întoarcere. „Dacă Guvernul găsește o modalitate de a slăbi protestele studenților, ar putea rezolva temporar criza. Dar aceasta va reapare cu siguranță cu toată forța la următoarea ocazie”, conchide el.
Studenții au făcut apel miercuri la o grevă generală pentru vineri, cu scopul de a creşte presiunea asupra Guvernului.
Pe Instagram, studenţii care fac apel la grevă generală le cer angajaţilor să nu meargă la muncă vineri, să vorbească cu colegii lor pentru a organiza o oprire a lucrului şi, dacă le este frică de angajatorul lor, să-şi ia o zi liberă.
De asemenea, studenţii fac apel să nu se meargă la cafenea sau la restaurant, să nu se comande mâncare acasă, dar şi să se evite mersul la sală.
„Să ne luăm libertatea în propriile mâini! Participarea voastră face diferenţa”, se arată în apelul la grevă şi „nesupunere civilă”.
Chiar şi jucătorul de tenis sârb Novak Djokovic şi-a arătat sprijinul pentru studenţi la o conferinţă de presă din Australia.
Preşedintele Aleksandar Vucic organizează o mare întâlnire vineri la Jagodina, în centrul ţării, şi face tot mai mult referire la „agenţii străini” despre care spune că s-ar afla în spatele mişcării.
Editor : Marina Constantinoiu