Serviciile de informații din Georgia au avertizat cu privire la un potențial complot al elementelor criminale pentru răsturnarea guvernului cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din țară, relatează DPA, preluată de Yahoo News.
Mass-media locale au raportat un avertisment din partea serviciilor cu privire la „organizatorii de activități distructive și criminale” care intenționează să perturbe alegerile prezidențiale indirecte din această sâmbătă.
Se spune că aceștia iau în considerare escaladarea situației tensionate actuale și sunt pregătiți să facă sacrificii. Se raportează că serviciile de informații străine se află în spatele coordonării.
Președintele proeuropean, Salome Zourabichvili, a respins avertismentul
Potrivit presei locale, agențiile de informații străine ar fi coordonat campania antiguvernamentală.
Președintele proeuropean al țării, Salome Zourabichvili, a respins avertismentul drept alarmism nefondat. Ea a acuzat agenția de informații de terorizarea psihologică a oamenilor.
„Declarația de astăzi a serviciilor secrete ar trebui să fie considerată o încălcare a drepturilor omului”, a spus ea.
Acuzațiile de fraudă la alegerile parlamentare de la sfârșitul lunii octombrie au dus la săptămâni de demonstrații, în special în capitală Tbilisi.
Anunțul prim-ministrului Irakli Kobakhidze, provenit din rândurile partidului prorus de guvernământ, Visul georgian, care a câștigat alegerile parlamentare, că negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană vor fi amânate până la sfârșitul anului 2028, a provocat proteste violente. De asemenea, au izbucnit ciocniri între demonstranți și poliție.
Tensiunile din ultimele săptămâni
În ultimele două săptămâni, au fost efectuate câteva sute de arestări pe fondul acuzațiilor de violență din partea poliției, iar liderii opoziției au fost reținuți. Pentru prima dată în istoria Georgiei, președintele va fi ales de un colegiu electoral și nu direct de către cetățeni.
„Visul georgian” are o majoritate parlamentară și l-a desemnat drept candidat pe fostul fotbalist Mihail Kavelashvili, care va fi, se pare, viitorul președinte al țării.
Președintele Salome Zurabishvili, care susține aderarea Georgiei la UE, a declarat că nu va demisiona din funcție din cauza controverselor din jurul alegerilor parlamentare.
Protestele proeuropene din țară nu s-au potolit nici marți seară, când mii de persoane au ieșit din nou pe străzile din Tbilisi, iar Uniunea Europeană a avertizat că ar putea sancționa Georgia pentru reprimarea violență a manifestanților.
Mulțimile s-au adunat în față parlamentului pentru a treisprezecea noapte la rând împotriva deciziei guvernului de a pune deoparte eforturile de aderare la UE după alegerile contestate.
Tensiunile au crescut în Georgia de când partidul de guvernământ Visul Georgian, acuzat că apropie țară de Rusia, a câștigat alegerile parlamentare din 26 octombrie.
Uniunea Europeană ia în considerare măsuri suplimentare împotriva conducătorilor Georgiei în cadrul Consiliului Afaceri Externe, care va avea loc pe 16 decembrie, potrivit unei declarații a purtătorului de cuvânt al Serviciului European de Acțiune Externă.
Editor : Marina Constantinoiu