Tarifele impuse de președintele american Donald Trump ar putea afecta grav industria de apărare din SUA, complicând cooperarea internațională și crescând costul de producție al echipamentelor militare, a raportat Politico.
Trump a prezentat o listă cuprinzătoare de „tarife reciproce” la 2 aprilie, impunând o taxă de bază de 10 % tuturor țărilor – inclusiv Ucrainei – cu rate și mai ridicate pentru partenerii comerciali importanți, precum UE.
Rusia și Belarus nu au fost incluse pe listă.
Tarifele ar putea submina cooperarea internațională în domeniul apărării prin periclitarea proiectelor militare comune, inclusiv producerea avionului de luptă F-35, a sistemelor de apărare aeriană și construirea submarinelor nucleare.
„Vor exista penurii de anumite componente, acțiuni de răzbunare, iar aliații noștri și alți parteneri vor riposta”, a declarat Bill Greenwalt, un fost oficial al Pentagonului în domeniul achizițiilor, pentru Politico.
„Unele bunuri potențial vitale fie vor costa mult mai mult decât costau, fie pur și simplu nu vor fi disponibile”, a adăugat el.
Citește și
Tarifele lui Trump reprezintă cea mai mare schimbare a comerțului mondial din ultimii 100 de ani. Depinde cum va reacționa restul lumii
Pentagonul a petrecut decenii construind, finanțând și dezvoltând o rețea globală de furnizori și companii, multe dintre acestea confruntându-se acum cu tarife vamale.
Fără scutiri în domeniul apărării, administrația ar putea anula o mare parte din această activitate, întârziind producția de arme fabricate în SUA pentru țară și alți cumpărători.
„Contăm pe SUA pentru cele mai bune echipamente”, a declarat un oficial european. „Capacitatea industrială europeană s-a îmbunătățit foarte mult, iar noi vrem să fim furnizori de securitate, nu doar consumatori”.
Aceasta înseamnă să investim mai mult în producția europeană pentru a reduce dependența de piesele de schimb și materialele americane pentru arme, a adăugat oficialul.
Senatorul Mark Kelly, membru de rang înalt al Senatului pentru serviciile armate, al cărui stat a obținut anul trecut contracte de peste 14,5 miliarde de dolari din partea Departamentului american al Apărării, a subliniat complexitatea producției în domeniul apărării și a menționat că, din cauza noilor tarife, produsele industriei militare americane pot fi supuse în mod repetat taxelor vamale în timpul procesului de producție.
„Prețurile vor crește, iar prețurile pe care DOD (Departamentul Apărării al SUA) trebuie să le plătească vor crește”, a spus Kelly. „Bugetul nostru de apărare, dacă vrem să menținem același tip de forță, va deveni mai scump”.
Editor : S.S.