O instanţă federală din SUA a ordonat marţi unui contractor militar privat american să plătească 42 de milioane de dolari către trei foşti deţinuţi de la Abu Ghraib, închisoare din Irak devenită cunoscută pentru tortură şi umiliri.
Compania privată americană CACI International, căreia armata i-a delegat interogatoriile deţinuţilor, a fost găsită de un juriu din statul american Virginia responsabilă de „tortura, tratamentele crude, inumane sau degradante” suferite de cei trei irakieni, conform sentinţei, scrie Agerpres, preluând AFP.
Prin urmare, i s-a ordonat să îi ofere fiecăruia o despăgubire în valoare de 14 milioane de dolari.
Ei sunt directorul unei şcoli, un vânzător de fructe şi jurnalistul Salah al-Ejaili – care locuieşte în prezent în Suedia -, arestaţi în urma invaziei americane în Irak în 2003 şi închişi la Abu Ghraib, la vest de capitala Bagdad.
„O zi mare”
„Astăzi este o zi mare pentru mine şi pentru justiţie”, a spus Salah al-Ejaili, citat într-un comunicat al Centrului pentru Drepturi Constituţionale (CCR), care i-a reprezentat pe cei trei reclamanţi.
„Am aşteptat mult timp să văd această zi. Nu este doar victoria celor trei reclamanţi în acest caz împotriva unei companii”, a adăugat el.
„Clienţii noştri au luptat cu curaj timp de 16 ani pentru a obţine despăgubiri pentru ororile pe care le-au suferit la Abu Ghraib, împotriva tuturor obstacolelor pe care acest uriaş contractor privat al armatei le-a pus în cale”, a declarat directorul juridic al CCR, Baher Azmy, citat în comunicat.
Proces după o lege din 1789
În 2014, după ani de proceduri şi condamnarea la curtea marţială a 11 soldaţi din 2004 până în 2006, o curte federală de apel a autorizat urmărirea penală a CACI International.
Reclamanţii au invocat Alien Tort Statute (ATS), o lege federală din 1789 care le permite străinilor ce sunt victime ale încălcărilor dreptului internaţional să fie audiaţi în instanţele americane.
Ei au susţinut că, în cazurile lor, soldaţii au fost de facto sub ordinele unor responsabili de interogatorii privaţi. De partea cealaltă, compania a susţinut că armata americană a exercitat control total asupra acestor interogatorii, în special asupra tehnicilor folosite.
Angajaţi civili ai CACI au fost acuzaţi că au încurajat militari să maltrateze prizonierii pentru a-i pregăti pentru interogatoriu.
Publicarea în 2004 a unor fotografii care arătau deţinuţi de la Abu Ghraib umiliţi şi maltrataţi de soldaţii americani a declanşat indignare la nivel mondial, slăbind şi mai mult poziţia administraţiei George W. Bush, deja puternic criticată pentru decizia sa de a invada Irakul.
Editor : B.P.