Ucraina caută soluţii pentru a repara pagubele provocate de un atac cu dronă rusesc asupra structurii de izolare de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl, a declarat sâmbătă ministrul Protecţiei Mediului şi Resurselor Naturale, Svitlana Hrinciuk, transmite Reuters.
Ministrul a făcut declaraţia în faţa centralei dezafectate, cu ocazia inaugurării unei centrale solare de 0,8 megawaţi, eveniment care precede două conferinţe dedicate problemelor legate de Cernobîl şi de operarea instalaţiilor nucleare. Hrinciuk a precizat că Ucraina colaborează cu experţi pentru a identifica cea mai bună soluţie de restaurare a funcţionalităţii structurii de izolare, cunoscută şi sub numele de „arc”, după atacul cu dronă din 14 februarie.
„Din păcate, în urma atacului, arcul şi-a pierdut parţial funcţionalitatea. Şi acum, cred că deja în luna mai vom avea rezultatele analizei pe care o desfăşurăm în prezent”, a spus ministrul.
În această analiză sunt implicate Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, instituţii ştiinţifice şi companii care au participat în instalarea arcului în 2019, menit să acopere vechiul „sarcofag” construit în grabă după dezastrul nuclear din 1986.
Atacul a provocat o gaură mare în învelişul exterior
„În câteva săptămâni vom avea primele rezultate ale acestei analize. Lucrăm activ la acest lucru… Trebuie, desigur, să refacem arcul pentru ca să nu existe scurgeri sub nicio formă, pentru că asigurarea securităţii nucleare şi radiologice este sarcina principală”, a adăugat Hrinciuk.
Oficialii centralei au declarat că atacul cu dronă a provocat o gaură mare în învelişul exterior al noii structuri de izolare, iar explozia a avut loc în interiorul acesteia. La momentul respectiv, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat incidentul drept „o provocare”.
Structura de izolare a fost construită pentru a acoperi vechiul sarcofag din beton şi oţel, aflat în stare avansată de degradare, ridicat în grabă după explozia reactorului 4, în cel mai grav accident nuclear din istorie, care a contaminat cu radioactivitate mare parte din Europa. Centrala se află în interiorul zonei de excludere de 30 km, unde se mai găsesc şi astăzi clădiri rezidenţiale abandonate şi un parc de distracţii nefolosit.
Ministrul a subliniat că noua centrală solară este importantă pentru menţinerea alimentării cu energie electrică a fostei centrale şi reprezintă un început pentru planurile de promovare a energiei regenerabile în zonă.
„De ani de zile spunem că zona de excludere trebuie transformată într-o zonă de reînnoire. Şi acest teritoriu, mai mult decât oricare altul din Ucraina, este potrivit pentru dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă,” a afirmat Hrinciuk.
Editor : M.I.