Un nepalez în vârstă de 18 ani a devenit miercuri cel mai tânăr alpinist din istorie care a cucerit toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri altitudine din lume, după ce a urcat şi pe vârful Shisha Pangma (China), conform unui anunţ al echipei sale, transmite AFP, informează Agerpres.
Nima Rinji Sherpa „a atins vârful în această dimineaţă”, a anunţat tatăl său, Tashi Sherpa. „S-a antrenat foarte bine şi era încrezător că o poate face”, a adăugat el.
Cucerirea celor 14 cele mai înalte vârfuri din lume, situate în masivele Himalaya şi Karakorum este considerată drept „Graalul” alpinismului.
După italianul Reinhold Messner în 1986, doar 50 de alpinişti au reuşit această performanţă.
Peste 20 de alpinişti s-au adunat în acest sezon de escaladare în tabăra de bază a vârfului Shisha Pangma (8.027), din provincia chineză Tibet, cu dorinţa de a adăuga acest vârf pe lista celor 14 de peste 8.000 de metri pe care au urcat.
„Acest vârf nu este doar punctul culminant al călătoriei mele personale, ci şi un omagiu adus tuturor şerpaşilor care au îndrăznit să viseze dincolo de limitele care ne-au fost impuse în mod tradiţional”, a declarat Nima Rinji Sherpa.
„Muntele înalt este mai mult decât o muncă, este o mărturie a puterii noastre, a rezistenţei şi a pasiunii noastre”, a continuat tânărul ce provine dintr-o familie de şerpaşi care a creat cea mai mare companie de alpinism din Himalaya.
Cum și-a început aventura
Nima Rinji Sherpa şi-a început aventura de cucerire a celor 14 vârfuri în august 2022, la vârsta de 16 ani, când a escaladat muntele Manaslu din Nepal, care cu altitudinea de 8.163 de metri este al 8-lea din lume.
Precedentul cel mai tânăr alpinist care a reuşit să urce pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri este nepalezul Mingma Gyabu ‘David’ Sherpa, care a reuşit această performanţă în 2019, la vârsta de 30 de ani.
„Este un moment de mândrie pentru ţara noastră” a declarat pentru AFP preşedintele Asociaţiei nepaleze a alpiniştilor, Nima Nuru Sherpa. „Nima s-a eliberat de toate stereotipurile, succesul său arată că totul este posibil cu o hotărâre puternică”, a adăugat el.
Alpiniştii nepalezi – cei mai mulţi dintre ei din văile Muntelui Everest – au fost de multă vreme consideraţi „furnicuţele alpinismului”, fiind responsabili pentru transportul echipamentului şi echiparea rutelor de ascensiune către vârfurile Himalaya pentru mulţi alpinişti străini.
În 2021 o expediţie de alpinişti nepalezi a reuşit prima ascensiune hibernală a vârfului K2 pakistanez, aflat în masivul Karakorum, cel de-al doilea vârf din lume – 8.611 m. Acest vârf a fost supranumit Muntele Sălbatic după ce un alpinist american, George Bell, care a participat la o expediţie din 1953, observa că „acest munte încearcă să te ucidă”.
Deşi pe locul doi după Everest, K2 este de mult timp cel mai mortal vârf pentru alpinişti. Înainte de 2021, în medie, un alpinist murea la fiecare 4 care atingeau vârful, ceea ce face cu atât mai extraordinară reuşita expediţiei nepaleze în condiţii de iarnă.
Editor : C.S.