Un război comercial între Europa și Statele Unite este „foarte probabil” în mandatul lui Donald Trump la Casa Albă, cu consecinţe negative asupra activităţii şi preţurilor, avertizează o funcţionară de rang înalt de la Banca Centrală Europeană (BCE). Și companiile americane care operează în Europa sunt îngrijorate că relaţiile economice transatlantice se vor înrăutăţi în următorii ani, potrivit rezultatelor unui sondaj publicat luni.
Taxele vamale au jucat „un rol central în comunicarea lui Donald Trump”, care urmează să fie învestit preşedinte luni, iar prin urmare „este foarte probabil să izbucnească un război comercial”, a avertizat duminică Isabel Schnabel, membră în Board-ul Executiv al BCE, într-un interviu acordat pe canalul de YouTube al site-ului german de consiliere financiară Finanztip, potrivit News.ro, care preia AFP.
Donald Trump preconizează să impună, încă de luni, taxe vamale de 25% tuturor produselor care provind din Mexic şi Canada, invocând lupra împotriva drogurilor şi imigranţilor.
Chinei, vizată în primul mandat al lui Donald Trump, i-ar putea impune o creştere a taxelor cu 10%.
Zona euro se află şi ea în vizor, mai ales Germania, care are cel mai mare excedent comercial cu Statele Unite.
În zona euro, aceste taxe ar putea antrena o creştere a preţurilor, în cazul în care Uniunea Europeană (UE) răspunde prin măsuri de retorsiune, conducând la „o creştere a preţurilor la import”, potrivit lui Isabel Schnabel.
Incertitudinea actuală este „otrăvitoare pentru economie”, frânând consumul şi investiţiile, avertizează ea.
BCE se află „pe drumul bun”
În general taxele vamale antrenează pierderi de prosperitate la scară mondială, potrivit reprezentantei BCE.
Globalizarea a adus câştiguri importante în bogăţie UE, însă „este posibil să ne pregătim acum ca cel puţin o parte dintre aceste câştiguri să se fie inversate”, a declarat ea site-ului.
În pofida acestui context ameninţător, BCE se află „pe drumul bun” în atingerea obiecticului său al unei inflaţii de 2%, dă asigurări Isabel Schnabel, ceea ce ar urma să permită BCE să continue să scadă dobânzile cu viitoarea ocazie, la sfârşitul lui ianuarie.
După cele patru scăderi decise începând din iunie încoace, care au scăzut dobând directoare de la 4 la 3%, BCE se apropie de „punctul în care va fi nevoită să examineze atent până unde putem merge”, conchide reprezentanta BCE, adepta unei politici monetare riguroase.
Companiile americane din Europa se tem de revenirea lui Trump
Nouă din zece firme americane care operează în Europa consideră că relaţiile economice transatlantice se vor înrăutăţi în următorii ani, motivul principal fiind aşteptatele politici ale noul preşedinte american Donald Trump, precum tarifele vamale suplimentare, potrivit rezultatelor unui sondaj publicat luni, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Camera de Comerţ Americană în Uniunea Europeană (AmCham EU), care are peste 160 de membri, inclusiv companii precum Goldman Sachs, Meta şi Visa, spune că sondajul său arată că două treimi dintre firmele membre se aşteaptă ca politicile americane să le afecteze operaţiunile din Europa, în următorii ani.
Totodată, aproximativ 52% dintre firmele americane se aşteaptă la un impact negativ de pe urma politicilor UE.
Sondajul derulat în rândul a 58 de companii americane membre ale AmCham EU, în perioada 6-14 ianuarie, arată că 84% consideră tarifele şi politica comercială drept o prioritate pentru cooperarea transatlantică, urmată de rezilienţa lanţurilor de aprovizionare şi tranziţia energetică.
La întrebarea care este atitudinea lor faţă de acordul de climă de la Paris, trei sferturi dintre companiile americane intervievate s-au declarat „foarte” sau „extrem” de favorabile acestui acord, din care Trump ar urma să îşi anunţe retragerea. Doar 2% din companiile intervievate nu susţin acest acord.
Editor : B.P.