Oamenii legii atrag atenția asupra faptului că persoanele în vârstă rămân un grup vulnerabil în fața infractorilor, fie că este vorba de înșelăciuni online sau de afaceri păguboase încheiată față în față. Un asemenea caz a avut loc la Suceava, unde un vârstnic a dat unor necunoscuți suma de 7000 de euro.
Un sucevean în vârstă a plătit online, unor necunoscuți, peste 7.000 de euro, crezând că de fapt folosește banii pentru a cumpăra acțiuni care îi vor aduce profit. De asemenea, tot în Suceava, o bătrână a cumpărat de pe stradă lemne de foc, plătind și primind de fapt jumătate din cantate pe care a dat banii, potrivit News.ro.
„Din păcate, persoanele vârstnice rămân un grup vulnerabil în ceea ce priveşte victimizarea infracţională. Astfel, vârsta a treia se caracterizează în general prin izolare socială şi, implicit, un grad scăzut de informare cu privire la noile metode folosite de infractori, tipuri de infracţiuni sau modalităţi de protecţie, dar şi printr-o serie de comportamente de risc, ca de exemplu, păstrarea unor sume importante de bani în numerar în locuinţă etc. Deşi în mod repetat s-a atras atenţia asupra metodelor de înşelăciune, în continuare, mulţi suceveni cad pradă celor care profită de încrederea lor şi încearcă să realizeze câştiguri financiare ilicite. (…) În ultima perioadă, pe lângă înşelăciunile prin metode noi (fonduri de investiţii, criptomonede, etc.) se manifestă tot mai mult şi vechile moduri de operare (înşelăciuni prin metoda accidentul, vânzarea de produse ,,chilipir”, comerţ on-line, etc)”, au transmis, duminică, oficialii Poliţiei judeţene Suceava.
Oamenii legii din Suceava au înregistrat două asemenea situații de înșelăciune într-o singură zi, a căror victime au fost chiar persoanele vârstnice.
În după amiaza zilei de 12 aprilie, un bărbat de 66 de ani a reclamat la Poliţia municipiului Suceava faptul că a fost înşelat cu suma de 7300 de euro. Totul a început în momentul în care acesta a observat un anunț în care erau puse acțiuni la o companie care activează în domeniul energiei și a cerut detalii suplimentare, lăsând un număr de telefon pentru a putea fi contactat.
„La scurt timp, persoana vătămată a fost contactată de către o persoană de sex masculin care i-a prezentat mai multe opţiuni privind posibilitatea de a cumpăra acţiuni la compania respectivă. Astfel, în perioada de 28.02.2025 – 10.04.2025, persoana vătămată a purtat discuţii telefonice cu mai multe persoane, privind acţiunile companiei. Bărbatul de 66 de ani a virat în această perioadă suma totală de 7300 de euro, în mai multe conturi. Ulterior, respectiv la data de 12.04.2025, persoana vătămată a realizat faptul că a fost înşelată”; informează oficialii Poliţiei.
Un al doilea caz a fost cel al unei bătrâne care a cumpărat lemne de foc de pe stradă și a fost păcălită în ceea ce privește cantitatea.
„Cu ocazia cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că la data de 12.04.2025, în jurul orei 14:00, în timp ce se afla singură la locuinţa de domiciliu din sat Zahareşti, com. Stroieşti, femeia a fost abordată de trei persoane necunoscute, care se aflau cu o autoutilitară, al cărui număr de înmatriculare nu-l cunoaşte, menţionând faptul că au de vânzare 15 metri steri de material lemnos foc, specia fag şi brad pentru care cereau suma de 330 lei pe metrul ster. Ulterior din discuţiile purtate cu aceştia au ajuns la o întelegere, să cumpere toată cantitatea de lemne, pentru care persoana vătămată le-a achitat suma de 5.150 lei. În jurul orei 16:00, fiul persoanei vătămate s-a deplasat la locuinţa mamei sale şi a observat că erau mai puţini de 15 metri steri de material lemnos, motiv pentru care a sesizat organele de poliţie”, transmite Poliţia.
Editor : A.R.